Metro-portal.hr

objavljeno 09.03.2008. 21:54:56

Znanstvenici: Grand Canyon je puno stariji

Čudo prirode
Čudo prirode

Grand Canyon, čudo prirode koje su milijunima godina klesale riječne vode, počeo se oblikovati prije 17 milijuna godina što ga čini gotovo triput starijim no što se ranije mislilo, tvrde znanstvenici. Među geolozima je općenito vladao konsenzus da je remek-djelo prirode koje je izdubila rijeka Colorado u Arizoni, staro oko 6 milijuna godina.

Znanstvenici Sveučilišta New Mexico sada su, međutim, na osnovi mineralnih depozita na zidovima kanjona utvrdili da je Grand Canyon mnogo stariji. Stručnjaci su došli do zaključka da kanjon zapravo ima dvije povijesti, odnosno da se zapadna strana počela formirati prije oko 17 milijuna godina kada su vode iz prethodnice današnje rijeke Colorado započele spori proces erozije stijena. Istočni se dio počeo oblikovati prije oko šest milijuna godina, što je dosad bila procjena starosti cijelog kanjona. ’U biti se on oblikovao u dva dijela.

Zapadni je dio prvi nastao i onda se spojio s istočnim Grand Canyonom kada je rijeka Colorado probila tok sve do Kalifornijskog zaljeva’, rekla je geologinja Carol Hill. Nalazi su objavljeni u časopisu Science. Čak i s posljednjim nalazima, Grand Canyon ostaje razmjerno nova geološka formacija s obzirom na 4,5 milijardi godina dugu povijest planeta.              (HINA) 

09.03.2008. 21:54:56
http://metro-portal.hr/znanstvenici-grand-canyon-je-puno-stariji/4093/