Metro-portal.hr

objavljeno 10.12.2009. 18:15:17
Što čini svemir?

Znanost na korak do otkrića crne tvari

Prema napisima na internetu, fizičari su blizu otkrića čestice crne tvari prvi put u ljudskoj povijesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NASA)
Ako se pokaže istinitim, ovo otkriće moglo bi temeljito promijeniti naše znanje o galaksijama i načinu na koji su se formirale.

Pretpostavlja se da crna tvar čini 90 posto svemira. Ne možemo je vidjeti, no znanstvenici smatraju kako postoji zbog gravitacijske sile koja ju iskrivljuje. Mogla bi pomoći shvaćanju ˝tvari koja nedostaje˝, a koja bi objasnila zašto galaksije rotiraju trenutnom brzinom.

Znanstvenici su tražili dokaze tvari od 1970-tih i na Zemlji i u svemiru. Provedeno je mnoštvo eksperimenta kojima se pokušavalo otkriti WIMP čestice (Weakly Interacting Massive Particles) za koje se smatra da čine crnu tvar.

Ako crna tvar doista postoji, onda velik broj čestica koje je čine, a oslobođene su Velikim praskom, moraju prolaziti svake sekunde kroz Zemlju. No problem je što ih se ne može registrirati.

Jedan od eksperimenata kojima se traže WIMP čestice provodi se u podzemnom laboratoriju Soudan u Minnesoti. Na taj način se štiti hladni germanij i silikonske detektore od kozmičkih zraka koje svakodnevno pogađaju Zemlju. Vjeruje se da će ti kristali, veličine paka za hokej, vibrirati ako ih pogode WIMP čestice.

10.12.2009. 18:15:17
http://metro-portal.hr/znanost-na-korak-do-otkrica-crne-tvari/28309/