Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2018. 13:00:00
PRIPAZITE

Znanje i zdravlje su usko povezani

Djeci čiji roditelji nemaju fakultetsku diplomu češće se propisuju lijekovi i ona češće idu u bolnicu od djece čiju su roditelji visoko obrazovani

Obrazovanje ide ruku pod ruku sa zdravljem
Obrazovanje ide ruku pod ruku sa zdravljem (Arhiva)

Zdravlje nije šala, to shvati svaka osoba koja se mora suočiti s nekom teškom bolešću, a ono što nam je uvijek najvažnije jest - zdravlje djece. Zanimljiva njemačka studija pokazala je da na njega najveći utjecaj ima - razina obrazovanja njihovih roditelja.

Istraživanje je pokazalo da zdravija djeca imaju obrazovanije roditelje

Djeci čiji roditelji nemaju fakultetsku diplomu češće se propisuju lijekovi i ona češće idu u bolnicu od djece čiju su roditelji visoko obrazovani, pokazuje to istraživanje o djeci i adolescentima što ga je provela njemačka organizacija za javno zdravstveno osiguranje, DAK-Gesundheit.

Jaz je posebno bio istaknut kod kvarenja zubi i pretilosti, koji su zabilježeni triput više kod djece s manje obrazovanim roditeljima. Postojala je i slična povezanost u pogledu razvoja poremećaja ponašanja. 

Stupanj obrazovanja roditelja ima veći učinak nego što se to očekivalo, rekao je čelnik DAK-Gesundheita Andreas Storm koji je sugerirao da je bolest djece često povezana s načinom života njihovih roditelja. 

Wolfgang Greiner, profesor zdravstvene ekonomije na sveučilištu Bielefeld i jedan od autora izvješća, rekao je kako bi za zdravlje djece bilo korisnije ulaganje u obrazovanje nego povećanje kućnih prihoda. 

Istraživanje se temelji na podacima gotovo 590.000 djece i oko 430.000 roditeljakojima DAK pruža osiguranje. 

18.09.2018. 13:00:00
http://metro-portal.hr/znanje-i-zdravlje-su-usko-povezani/114412/