Metro-portal.hr

objavljeno 11.06.2012. 21:05:00
AKO LAŽE KOZA.....

Znakovi koji otkrivaju lažljivca

Saznajte kako prepoznati suptilne znakove u govoru njegovog tijela koji otkrivaju da ne govori istinu

Bez obzira na to nalazite li se na razgovoru za posao ili prvom spoju, naš govor tijela često sugovornicima otkriva mnogo više od naših riječi. Velika većina ljudi nema nikakvih problema kad treba riječima „zaobići istinu", dok to s govorom tijela ipak nije slučaj, budući da govor svog tijela ponekad ne mogu u potpunosti kontrolirati čak ni najveći stručnjaci.

Ljubavne veze ovdje nisu nikakve iznimka. Iako su male laži nezaobilazni (da ne kažemo sastavni) dio svake (dobre) veze, one ju istovremeno lako mogu i uništiti. Ipak, bez obzira na to što nikomu nije ugodno uhvatiti partnera u laži, dugoročno je znatno bolje znati istinu. Donosimo vam nekoliko savjeta stručnjaka za govor tijela koji će vam pomoći u otkrivanju je li vaš partner iskren prema vama.

1. U laži su kratke noge

Dobro, možda nisu baš kratke, ali nečije noge govore puno više negoli biste pomislili na prvi pogled. Ukoliko vaš partner omota svoju nogu oko noge stolice ili klupe na kojoj sjedi dok vam nešto govori, to je pouzdan znak da vam nešto krije - najčešće pravu istinu.

2. Kupovanje vremena

Ukoliko vaš partner na vaše direktno pitanje, primjerice, „Gdje si bio sinoć?" ili „Varaš li me?", počne zamuckivati, kašljati, gutati knedlu ili na bilo koji drugi „suptilni" način kupovati vrijeme dok smišlja odgovor, znajte da nešto nije u redu. Isto vrijedi za bilo kakvu neprirodno dugu šutnju prije odgovora ili ponavljanje vašeg pitanja.

3. Nervozni palčevi

Ukoliko drži jednu ili obje ruke u džepovima hlača dok priča s vama (tako da su mu i palčevi unutra), to je pouzdan znak nervoze. Na vama je da saznate zašto ga je vaše pitanje učinilo nervoznim.

4. A sad to ponovi, ali unatrag

Ako vam priča koju vam je partner upravo ispričao zvuči sumnjivo, natjerajte ga svojim pitanjima i potpitanjima da vam ponovno sve ispriča, ali obrnutim redoslijedom. Ovom se tehnikom koristi i policija kad pokušava nekog uhvatiti u laži. Jednostavno, izmišljenu je priču nemoguće ispričati unatrag bez grešaka i nedosljednosti, osim ukoliko se ne radi o treniranom profesionalcu.

5. Ali, ali...

Pomno osluškujte hoće li u svom prepričavanju nekog događaja koristiti frazu poput „Znam da ćeš misliti da je to čudnom ali..." ili „Nećeš vjerovati, ali..." Ukoliko to učini više od jednom, garantiramo vam da dio koji dolazi iza „ali" nije istinit.

6. Usta lažu, ali jezik ne

Ukoliko nakon što ste mu postavili pitanje odjedanput nesvjesno izbelji jezik ili obliže usnicu prije negoli odgovori na pitanje, to znači kako vjeruje da će vam uspjeti „prodati priču".

7. Neugodno buljenje

Ponekad će vas osoba koja ponešto zna o laganju i uvjeravanju gledati direktno u oči i pokušati vam izazvati neugodu, ali znajte da je to samo pokušaj da vas lažno uvjeri u iskrenost i skrene razgovor s njemu neugodne teme.

8. Nemogućnost prilagodbe

Kao što lažljivac nije u stanju ponoviti događaje obrnutim redoslijedom, tako ima problema i kad mu dokažete da jedan dio njegove priče naprosto ne drži vodu. Prosječan će se lažljivac nakon takve blamaže početi gubiti, što vi trebate iskoristiti i prisiliti ga da konačno kaže istinu.

11.06.2012. 21:05:00
http://metro-portal.hr/znakovi-koji-otkrivaju-lazljivca/71850/