Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2009. 14:43:57
AZTN:

Značajno smanjen ukupni iznos državnih potpora

Ukupno dodijeljene državne potpore u prošloj godini iznosile su 8,81 milijardi kuna, što je 18 posto manje nego u 2007. godini

(Dragan Matić/Cropix)

Godišnje izvješće o državnim potporama za 2008. pokazuje da je značajno smanjen ukupni iznos potpora u odnosu na prethodnu godinu, no istodobno je nastavljen rast potpora na području poljoprivrede i ribarstva, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.

Ukupno dodijeljene državne potpore u prošloj godini iznosile su 8,81 milijardi kuna, što je 18 posto manje nego u 2007. godini, pokazuje izvješće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Istovremeno iznos potpora za poljoprivredu i ribarstvo porastao je s 3,21 milijarde kuna na 3,53 milijarde kuna i dosegnuo 40 posto udjela u ukupnim potporama.

Udio državnih potpora u BDP-u pao je s 3,4 posto u 2007. godini na 2,57 posto lani. Ako se pak gleda iznos potpora bez poljoprivrede, ribarstva i prometa, one iznose 3,82 milijarde, odnosno svega 1,12 posto BDP-a, što znači da su potpore u sektoru industrije i usluga pod kontrolom i sve više na razini zemalja EU, ocijenila je Spevec.

U odnosu na 2007. potpore industriji i uslugama smanjene su za 2,2 milijarde kuna, a najveće smanjenje odnosi se na brodogradnju te sanaciju i restrukturiranje.

Tijekom 2008. kod nas nije bilo nikakvih financijskih potpora posrnulom gospodarstvu u sklopu borbe protiv recesije, za čim su posegnule brojne zemlje nakon izbijanja krize, a ista se politika nastavila i ove godine.

Brodogradnja je lani dobila 594 milijuna kuna potpora, a godinu prije čak 2,17 milijardi kuna. No, kako se iduće godine očekuje privatizacija brodogradilišta, veći dio iznosa od 2,5 milijardi kuna državnih jamstava mogao bi doći na naplatu.

Vladina odluka o odgodi drugog kruga privatizacije brodogradilišta do početka veljače je dobra, pogotovo jer je usuglašena s Europskom komisijom, kako bi se izbjegli nedostaci iz prvog natječaja.

No, bez obzira na transparentnost novog natječaja, većinu iznosa jamstava će država morati preuzeti na sebe, smatra Spevec.

Prošle godine zabilježen je rast udjela potpora za horizontalne i regionalne ciljeve u ukupnim potporama od 35 posto u odnosu na 2007. a Spevec taj trend ocjenjuje pozitivnim jer takvi programi jačaju efikasnost i uspješnost gospodarstva u cjelini.

No, istovremeno je porastao broj davatelja potpora na nacionalnoj razini s 12 na 15, što može sniziti kvalitetu i učinak dodijeljenih potpora, a čak za 44 posto je porastao ukupni iznos tzv. malih potpora (do 200.000 eura u tri godine) koje ne potiču efikasnost i nemaju razvojni karakter, upozorila je Spevec.

Što se tiče sektorskih potpora, najviše je dodijeljeno prometu, 1,45 milijardi kuna, te HRT-u, 1,1 milijarda kuna. U sklopu prometa najviše je dobio HŽ, 857 milijuna kuna, dok je pomorski promet dobio 495 milijuna kuna, a zračni 100 milijuna kuna potpora.

U izviješću za 2009. očekujemo daljnji pad iznosa državnih potpora jer Hrvatska zbog ograničenja u proračunu nije mogla provoditi antirecesijske mjere kakve su provodile mnoge druge zemlje, pojasnila je Spevec. (hina/metro-portal)

22.12.2009. 14:43:57
http://metro-portal.hr/znacajno-smanjen-ukupni-iznos-drzavnih-potpora/29170/