Metro-portal.hr

objavljeno 07.02.2011. 13:31:27
UNICEF

Zlostavljanje putem Facebooka i sms poruka sve češće među djecom

Elektroničkom nasilju preko mobitela i interneta izloženo je 4,89 posto djece u Hrvatskoj, upozorava UNICEF-ovo istraživanje

Fotografija vijesti

Ono je pokazalo i da se nasilje najčešće događa preko Facebooka i sms poruka, te da hrvatska djeca ne zaostaju za svojim vršnjacima u svijetu po utjecaju suvremene tehnologije na svakodnevni život, prenosi Hina. 

Nasilje, koje se može smatrati zlostavljanjem jer se događa 2 do 3 puta mjesečno i češće, doživljava 4,89 posto djece u Hrvatskoj, pokazuje istraživanje provedeno prošle godine u 23 osnovne škole, u kojemu je sudjelovalo više od 8 tisuća djece i roditelja. Čak 96 posto djece u Hrvatskoj posjeduje mobitel i računalo, a 85 posto ima i pristup internetu. Od toga ih se skoro polovica koristi internetom svaki dan, izvijestio je UNICEF-ov ured u Hrvatskoj.

Najvećim se rizikom pokazalo upoznavanje online prijatelja, a djecu najviše uznemiruju neprimjerene i ružne poruke ili komentari od strane vršnjaka upućeni djetetu putem interneta. Pritom se kod djece najčešće javljaju osjećaji ljutnje, uznemirenosti i zabrinutosti te izbjegavanje odlaska u školu, kao i gubitka koncentracije, navodi se u rezultatima istraživanja.

Djeca se s elektroničkim nasiljem nose na različite načine, navodi UNICEF. Najčešće pričaju s prijateljima ili roditeljima, te ignoriraju zlostavljanje i izbjegavaju internetske stranice na kojima ih zlostavljaju, međutim to ih, u pravilu, ne sprječava da koriste internet.

Da je nasilje putem interneta i mobitela puno ozbiljnije od nasilja u stvarnome životu smatra 22,9 posto djece, a 49,7 posto ih smatra da žrtve elektroničkog nasilja to postaju bez nekog posebnog razloga. Istraživanje je također ukazalo na to da bi 47,9 posto djece pokušalo zaustaviti nekakav slučaj elektroničkog nasilja u školi, a 24,8 posto smatra 'da se lakše izvučeš' kad nekoga zlostavljaš putem interneta jer nitko ne zna tvoj pravi identitet.

Rezultati pokazuju i da se roditelji rijetko koriste programima i drugim načinima kontrole sadržaja. "Ovo veliko istraživanje još jednom potvrđuje koliko su nam potrebni preventivni programi koji će i odraslima pružiti znanja i alate za edukaciju djece o sigurnom hodanju internetom", poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović pozivajući na veća ulaganja upravo u rješavanje ovoga problema.

Dosadašanja istraživanja, provedena na više od 20 tisuća djece i njihovih roditelja u 25 europskih zemalja, pokazala su da je 12 posto mladih Europljana u dobi od 9 do 16 godina na internetu bilo izloženo nekom događaju ili sadržaju koji ih je uznemirio.

U sklopu obilježavanja Dana sigurnog interneta, koji se ove godine obilježava 8. veljače, UNICEF je za 10. ožujka najavio i održavanje okruglog stola o raširenosti elektroničkoga nasilja među djecom u našoj zemlji.

 

07.02.2011. 13:31:27
http://metro-portal.hr/zlostavljanje-putem-facebooka-i-sms-poruka-sve-cesce-medju-djecom/55055/