Metro-portal.hr

objavljeno 06.08.2012. 10:05:00
STRAŠNO

Zlostavljana djeca sklonija su porocima

Zlostavljana djeca imaju fizičke prekide u bijeloj moždanoj masi koji ih u velikom postotku vode u depresiju i ovisnosti

Mlaćenje djece vodi u depresiju, alkoholizam i narkomaniju
Mlaćenje djece vodi u depresiju, alkoholizam i narkomaniju (Arhiva)

Nikad nije dovoljno ponavljanja da se djecu ne smije tući ni zlostavljati, a najnovije istraživanje provedeno na Sveučilištu Teksas pokazalo je da takva djeca trpe i fizičke posljedice zlostavljanja u mozgu.

Naime, korištenjem specijalizirane tehnike magnetske rezonance snimljeni su mikrostrukturni prekidi u nekim dijelovima bijele moždane mase kod tinejdžera koji su u djetinjstvu bili zlostavljani.

Taj dio mozga može se usporediti s kablovima koji povezuju računalnu mrežu, preciznije, bijela masa povezuje sivu masu u određenim dijelovima mozga i omogućava normalno komuniciranje unutar mozga.

Uz djecu koja su doživjela zlostavljanje ili mu svakodnevno svjedočila bila je i kontrolna grupa koja je odrastala normalno. Na početku ispitivanja niti jedan od ispitanika, starih 16 godina, nije koristio alkohol ili droge, a tijekom sljedećih pet godina kontrolirani su svakih 6 mjeseci.

Ustanovljeno je da ispitanici kojima su zabilježeni poremećaji u bijeloj moždanoj masi imaju znatno povećan rizik od depresije i ovisnosti. U prvoj grupi zlostavljanih depresija se razvila kod više od jedne četvrtine ispitanika, dok je u drugoj grupi zabilježen samo jedan slučaj.

Gotovo jednak rezultat postignut je u praćenju zloporabe alkohola i droga, a u deset posto slučajeva ista je osoba bila depresivna i koristila alkohol i droge.

Fenomen prekida veza u bijeloj moždanoj masi još nije protumačen do kraja i zahtijeva dodatna istraživanja, istaknuli su ispitivači.

06.08.2012. 10:05:00
http://metro-portal.hr/zlostavljana-djeca-sklonija-su-porocima/73116/