Metro-portal.hr

objavljeno 07.08.2012. 07:49:00
OI LONDON

Zlatni deseti dan Olimpijade

Giovanni Cernogoraz osvojio je zlato, rukometaši pobijedili i Španjolce, vaterpolisti Kazahstance

Sjajan uspjeh Giovannija Cernogorza
Sjajan uspjeh Giovannija Cernogorza (Arhiva)

Deseti dan Olimpijskih igra u Londonu obilježio je hrvatski strijelac Giovanni Cernogoraz (30) koji je osvojio zlatnu medalju u disciplini trap, dok je naš drugi predstavnik u finalu Anton Glasnović osvojio šesto mjesto.

Hrvatskoj je to treća medalja u Londonu i druga zlatna nakon trijumfa Sandre Perković u bacanju diska, dok je četverac na parić osvojio srebro. Premda je u finale ušao kao šesti, Cernogoraz je u finalnoj seriji briljirao i stigao do najvećeg uspjeha u karijeri. U finalnoj seriji je pogodio 24 od 25 meta i sa ukupnih 146 pogodaka imao identičan rezultat kao i Talijan Massimo Fabbrizi. U dodatnom raspucavanju za zlato hrvatski strijelac je bio mirniji i koncentriraniji i u šestoj seriji je stigao do pobjede.

Nakon vaterpolista i hrvatski rukometaši su na Olimpijskim igrama u Londonu natjecanje po skupinama okončali s maksimalnih pet pobjeda. U posljednjem kolu B skupine Hrvatska je pobijedila Španjolsku 30:25 (11:10) i u četvrtfinalu će igrati protiv Tunisa. Najefikasniji igrači u hrvatskim redovima bili su Ivan Čupić i Blaženko Lacković sa po sedam, te Domagoj Duvnjak sa četiri gola, dok su Španjolce predvodili Victor Gonzalez Tomas i Raul Entrerrios sa po pet golova.

Jedriličar Tonči Stipanović nije uspio osvojiti medalju u klasi Laser na OI u Londonu, on je u posljednjem, 11. plovu za odličja zauzeo osmo mjesto, a kako je njegov izravni konkurent za brončano odličje Šveđanin Rasmus Myrgren bio šesti, Stipanović je regatu završio na četvrtom mjestu. Uoči plova za odličja Stipanović je imao 61 bod, jedan manje od trećeg Myrgrena, te je morao biti brži od Šveđanina kako bi osvojio prvu medalju za hrvatsko jedrenje u povijesti.

Hrvatski hrvač Nenad Žugaj poražen je u repesažu kategorije do 84 kilograma grčko-rimskim stilom čime je ostao bez mogućnosti borbe za brončano odličje. Žugaja je pobijedio Francuz Melonin Noumonvi. Žugaj je ranije izgubio u osmini finala od Egipćanina Karama Mohameda Gabera Ebrahima, olimpijskog prvaka iz Atene 2004. Kako se Ebrahim potom plasirao u finale, Žugaj je dobio novu priliku kroz repesaž, no nije je iskoristio. Njegov brat blizanac Neven jučer je poražen u osmini finala kategorije do 74 kilograma od Azerbajdžanca Emina Ahmadova. Braća Žugaj prvi su hrvatski hrvači na OI nakon nastupa Stipe Damjanovića u Atlanti 1996. Damjanović je nastupio i četiri godine ranije u Barceloni.

Vaterpolisti su u 5. kolu A skupine olimpijskog turnira pobijedili Kazahstan sa 12:4 (4:0, 1:1, 4:2, 3:1) i osvojili prvo mjesto u skupini. Hrvatska će, kao prvoplasirana momčad iz skupine A, u srijedu 8. kolovoza, u četvrtfinalu igrati protiv SAD.

Obojica hrvatskih predstavnika u kvalifikacijama diska, Roland Varga i Martin Marić, ostali su bez finala. Martin Marić (28), čiji je osobni rekord 66.53m iz travnja ove godine, zauzeo je 17. mjesto sa hicem od 62.87 metara (61.04m, 62.83m) i nedostajalo mu je 68 centimetara za finale. Roland Varga (34), koji je ove sezone najduži hitac imao u lipnju (62.44m), je potpuno razočarao, bio je tek 36. sa hicem od 58.17 metara (57.76m, 57.79m).

 

Hrvatski strijelac Bojan Đurković (22) nije se uspio plasirati u finale discipline malokalibarska puška 50m trostav. On je u današnjim kvalifikacijama zauzeo 35. mjesto sa 1152 kruga. Od raspucavanja za finale dijelilo ga je 16 krugova.

07.08.2012. 07:49:00
http://metro-portal.hr/zlatni-deseti-dan-olimpijade/73139/