Metro-portal.hr

objavljeno 15.03.2015. 14:15:00
PORTUGAL

'Zlatna viza' za bogate Kineze i Ruse

Bogati stranci u Portugalu mogu kupiti dozvolu boravka za područje Europske unije. Oporba upozorava na mito i korupciju. Vlada je reagirala - i to smanjenjem cijena "ulaznice"

Bogati Rusi i Kinezi su dobrodošli u Portugal
Bogati Rusi i Kinezi su dobrodošli u Portugal (Shutterstock)

"Zlatna viza je Portugalu u dvije godine donijela 1,27 milijardi eura investicija. Bilo bi glupo kad bismo od toga odustali i dozvolili drugim zemljama da zarađuju taj novac!" Zamjenik portugalskog premijera Paulo Portas barem je jasno rekao o čemu se radi. Portugal će i ubuduće bogatim Kinezima, Brazilcima, Angolancima i Rusima izdavati vize s kojima će došljacima biti moguće putovati unutar "šengenskog prostora". Jedini je uvjet da oni za to dovoljno plate.

Svi oni stranci koji žele dobiti "zlatnu vizu" za sebe i članove svoje obitelji, u Portugalu moraju investirati 500.000 eura u nekretnine ili otvoriti nova radna mjesta. Brojni Kinezi već su pokupovali luksuzne apartmane u Lissabonu i okolici. Da svi oni novac nisu zaradili baš na legalan način, potvrdilo je uhićenje jednog vlasnika "zlatne vize" koji će biti izručen u Kinu zbog sumnje u pronevjeru i druge teške kriminalne radnje. Mnogi se Portugalci boje da će njihova zemlja postati mjesto na kojem se u velikom stilu "pere" novac.

Vladin "popust"

U 2014. je izdano ukupno 1.500 "zlatnih viza". Među njihovim vlasnicima je najviše Kineza, a na drugom i trećem mjestu su Brazilci i Rusi. Većina ih ipak nije investirala milijune eura, kako se vlada izvorno nadala, u nova poduzeća i otvaranja novih radnih mjesta, već su kupili otmjene stanove i kuće.

Portugalsku vladu očito ne zabrinjavaju protesti iz zemlje zbog prakse izdavanja, ili kako mnogi kažu "prodaje" viza. Paulo Portas je najavio da vlada želi smanjiti cijene "ulaznica". Ubuduće bi i 350.000 eura uloženih u sanaciju starih stanova ili u umjetničke i znanstvene projekte trebalo biti dovoljno za stjecanje "zlatne vize". A tko svoj novac uloži u slabo razvijene portugalske regije može računati s popustom od 20%. Borba za naklonost bogatih stranaca je postala teška, kaže Portas: "Na koncu konca mi konkuriramo s 13 drugih zemalja."

Piše: Jochen Faget/DW
15.03.2015. 14:15:00
http://metro-portal.hr/zlatna-viza-za-bogate-kineze-i-ruse/90624/