Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2010. 17:29:10
ČAROBAN I ŠKAKLJIV

Zlatna palma u Cannesu podijelila filmske kritičare

Dobitnik ovogodišnje Zlatne palme na filmskom festivalu u Cannesu tajlandski film "Ujak Boonmee" redatelja Apichatponga Weerasethakula izazvao je oprječne reakcije kritike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Reakcije su išle od "čarobnog i škakljivog" do "smiješnog", "neobičnog" i "sjajnog", a neki čak misle da bi mu umjesto Zlatne palme bolje pristajala "palma za najdosadniji film".

"Sucima se svidjelo uzbudljivo djelo koje se ne da ocijeniti", piše The Independent, ističući da je izbor filmova ove godine bio "mršav". "U svijetu u kojemu vladaju velika hollywoodska imena, za 'Ujaka Boonmeeja' nitko ne može reći da nema svoje mjesto pod canneskim suncem", piše britanski dnevnik.

Liberation koji govori o "objektivno blijedu" festivalskom programu, ocjenjuje da je Palmu dobio "čaroban i škakljiv" film. "Nagrade su pripale umjetnički najčistijim i suvremenim filmovima", ističe dnevnik.

Londonski Times piše da je tajlandski film "najneobičniji", ali ujedno i "sjajan". Francuski Le Monde ističe da je čitav 63. canneski festival bio neobičan te da je "više no ikad odrazio kretanja, krize i rasprave koje svijet danas prolazi".

"Ujak Boonmee prisjeća se svojih prošlih života", kako glasi cijeli naslov filma, priča je o starcu koji pati od akutnog zatajenja bubrega i razgovara s dušama pokojne žene i sina, u čarobnoj i nadnaravnoj šumi u kojoj duše iz ljudi prelaze u biljke i životinje.

Redatelj filma Weerasethakul stekao je ugled svojim avangardnim filmovima koji su prikazivani na brojnim filmskim festivalima. Godine 2004. dobio je nagradu žirija u Cannesu za svoj film "Tropical Malady". (hina/metro-portal)

24.05.2010. 17:29:10
http://metro-portal.hr/zlatna-palma-u-cannesu-podijelila-filmske-kriticare/40800/