Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2008. 20:44:05

Žižekove teze o skrivenom nasilju

Knjiga Slavoja Žižeka ‘O nasilju’ izašla je odmah nakon originalnog izdanja

Fotografija vijesti

Slavoj Žižek, svjetski poznati slovenski filozof i teoretičar psihoanalize, autor je brojnih knjiga, ali i protagonist dvaju dokumentarnih filmova: ‘The Pervert’s Guide to Cinema’ i ‘Žižek!’, u svojoj najnovijoj knjizi ‘O nasilju’, koja je upravo ovih dana izašla u izdanju Naklade Ljevak (biblioteka Bookmarker), raspravlja o fenomenu nasilja. Nasilje je posvuda oko nas, kaže Žižek, a ipak ga nismo u stanju objasniti ili se pomiriti s njime. Njegova provokativna teza glasi da je nasilje koje jasno vidimo (ono koje čini jasno prepoznatljiv počinitelj) zapravo proizvod skrivenog nasilja, onog koje tvori naš politički i ekonomski sustav.

Vidljivo terorističko ili zločinačko nasilje često se čini kao narušavanje ‘normalnog’, mirnog stanja stvari. Ono što Žižek naziva ‘skrivenim’ nasiljem zapravo stoji u pozadini našeg normalnog stanja. Takvo nasilje unutar samog sustava na kojem se temelji naše društvo nije na prvi pogled vidljivo, ali za Žižeka ono je ključno za razumijevanje pojava koje bi se inače percipirale tek kao iracionalne provale nasilja. Strastveno zagovarajući osvještavanje takvog stanja, Žižek svoj beskompromisni pogled usmjerava prema demokracijama u kojima živimo i kojima vladaju ekonomski imperativi.

Krvavi režimiŽižek istražuje krvave totalitarne režime proteklog stoljeća i nasilje koje se može nazvati ‘božanskim’.

Žižek istražuje krvave totalitarne režime protekloga stoljeća i nasilje koje se može nazvati ‘božanskim’. Koje opcije još uvijek imamo na raspolaganju? Oslanjajući se na visoku i popularnu kulturu, Kanta, Lacana, viceve i recentne filmove, Žižek se protiv sustava bori sa stilom i manirama istinske filozofske ikone. On liberalizam suprotstavlja fundamentalizmu i analizira filantropiju, politiku straha, jezično nasilje, kao i što to znači biti ‘tolerantni’ susjed. Hrvatsko izdanje ove knjige izašlo je samo nekoliko mjeseci nakon originalnog engleskog izdanja.   (METRO)

13.05.2008. 20:44:05
http://metro-portal.hr/zizekove-teze-o-skrivenom-nasilju/7108/