Metro-portal.hr

objavljeno 16.10.2012. 20:04:00
UPS!

Životinjski virusi spremaju nam Armagedon

U sljedećih pet godina neki od virusa koji pređu sa životinja na čovjeka izazvat će pandemiju kojoj se nećemo moći oduprijeti

Hoće li nas pandemija pretvoriti u zombije ili jednostavno pobiti?
Hoće li nas pandemija pretvoriti u zombije ili jednostavno pobiti? (Arhiva)

Nove bolesti stalno pune naslovnice medija, a dobar dio njih svrstava se u kategoriju nepoznatih, dok misterioznih smrti ima svakoga dana sve više. Zadnji je primjer krimsko-kongoanska groznica koja ima smrtnost od 30 posto.

Jedan od vodećih svjetskih virologa, Britanac John Oxford nudi nam sliku tmurne budućnosti svojim predviđanjem da će u sljedećih pet godina neki od virusa koji pređu sa životinja na čovjeka izazvati pandemiju kojoj se nećemo moći oduprijeti.

Takva bi zaraza mogla doći od novog soja gripe koji bi potjecao iz Afrike ili Azije, a nulti pacijent bi je dobio od neke divlje ili domaće životinje. Oxford predviđa pandemiju magnitude španjolske gripe koja je 1918. i 1919. pokosila ogroman broj ljudi, a dobar dio od njih bili su mladi i snažni.

Razlog tolikom broju mrtvih je citokinska oluja, pretjerana reakcija snažnog imunološkog sustava tijela na prisutnost potpuno nepoznatog virusa u organizmu. Takva reakcija dovodi do izuzetno visoke temperature i posvemašnjeg iscrpljenja organizma.

Oxford ipak nudi svjetlo na kraju tunela, jer smatra da je današnja tehnologija u stanju brzo prepoznati genom novog virusa i napraviti cjepivo koje bi bilo učinkovito u vrlo kratkom vremenu.

16.10.2012. 20:04:00
http://metro-portal.hr/zivotinjski-virusi-spremaju-nam-armagedon/74383/