Metro-portal.hr

objavljeno 04.12.2011. 20:23:50
TAKTILNA VIDOVITOST

Životinje predosjećaju potrese zahvaljujući vodi

Već stotinama godina ljudi svjedoče neobičnom ponašanju životinja netom prije potresa i zbog toga se vjeruje da mogu predvidjeti nepogode, a sada znanstvenici tvrde da u tome ima istine

Fotografija vijesti

Međunarodni tim znanstvenika, pod vodstvom NASA-inog stručnjaka Friedemanna Freunda, pretpostavlja da životinje predosjećaju potres tako što osjete sitne promjene u kemijskom sastavu podzemnih voda do koje dolazi prilikom naprezanja zemljine kore netom prije potresa.

Znanstvenici već dugi niz godina razbijaju glavu kako neke životinje mogu predosjetiti potres, te su pritom iznesene mnoge teorije od mogućnosti detektiranja niskih frekvencija i elektromagnetnog zračenja iz tla, te do promjena u atmosferi.

Ova nova teorija, detektiranje potresa pomoću neravnoteže u vodi, bazira se na istraživanju britanske znanstvenice Rachel Grant koja je promatrala ponašanje kolonije žaba prilikom potresa 2009. godine koji je razrušio talijanski gradić L'Aquilu. Znanstvenica je uočila da su žabe nekoliko dana prije potresa napustile jezero u kojemu su obitavale, a kada je provjerila kemijski sastav vode iznenadila ju je  čudna promjena u kiselosti.

NASA-in stručnjak Friedemann Freund objašnjava da se prije potresa događaju tektonski pomaci duboko u zemljinoj kori, te da pri trljanju i naprezanju stijena dolazi do nakupljanja elektriciteta koji onda može poremetiti pH vrijednost podzemnih, ali i površinskih voda čineći ih blago kiselkastima. Kako je voda postala nepodobna za život, žabe su napustile svoje dosadašnje stanište.

Također, elektricitet može utjecati i na ostala živa bića, pa tako i na ljude jer postoji mogućnost da ioni poremete razinu serotonina u tijelu što objašnjava neobično ponašanje netom prije potresa.

"Pozitivni ioni mogu utjecati na razinu serotonina što može objasniti neobična ponašanja kod divljih životinja netom prije velikih potresa, te povećanje broja osoba koje su zatražile liječničku pomoć zbog migrena", rekao je Friedemann Freund za znanstveni časopis International Journal of Environmental Research and Public Health.

04.12.2011. 20:23:50
http://metro-portal.hr/zivotinje-predosjecaju-potrese-zahvaljujuci-vodi/66080/