Metro-portal.hr

objavljeno 20.02.2012. 17:11:32
ZAGAĐENA SREDINA

Život u urbanim sredinama je štetan za zdravlje

Život u urbanim sredinama ili kraj prometnica može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara te dugoročno ugroziti mentalne funkcije poput pamćenja

Život u zagađenoj sredini, primjerice gusto naseljenom gradu ili u blizini prometne autoceste može donijeti veće izglede za srčani ili moždani udar te dugoročno ugroziti mentalne funkcije poput pamćenja, pokazala su dva američka istraživanja i jedno francusko istraživanje, javlja Hina.

Prvo američko istraživanje utvrdilo je da je kod građana Bostona rizik od moždanog udara bio 34 posto veći samo nekoliko dana nakon što je zabilježen porast zagađenosti a drugo koje je obuhvatilo 20 tisuća žena utvrdilo je brže slabljenje funkcije pamćenja kod onih žena koje su živjele u zagađenijim dijelovima Sjedinjenih Država.

Oba američka istraživanja objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine nisu nedvojbeno dokazala utjecaj zagađenosti za promjene u zdravlju, napominju autori no ističu da ti rezultati pokazuju da se uz razine zagađenosti koje američka agencija za zaštitu okoliša smatra sigurnima događaju značajne promjene u zdravlju.

Francusko je pak istraživanje pokazalo da je rizik od infarkta veći unutar prvih nekoliko dana nakon perioda pojačanog zagađenja u životnom okolišu. Rezultati toga istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu JAMA.

Ranija istraživanja već su pokazala negativni utjecaj zagađenosti na srce i krvne žile.

Stručnjaci smatraju da bi zagađenost mogla utjecati na sposobnost krvnih žila da se stežu i šire a time i na sposobnost tijela da regulira krvni tlak. Taj pak poremećaj kratkoročno može otvoriti vrata moždanom udaru a dugoročno problemima s pamćenjem jer dovodi u pitanje urednu opskrbu mozga krvlju.

20.02.2012. 17:11:32
http://metro-portal.hr/zivot-u-urbanim-sredinama-je-stetan-za-zdravlje/68416/