Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2011. 14:02:00
U NEIMAŠTINI

Život u stalnom siromaštvu negativno utječe na kognitivne sposobnosti djeteta

Nema izrazite veze između obiteljske strukture i stabilnosti i kognitivnih sposobnosti i razvitka djeteta, no kad je u pitanju život u neimaštini priča je sasvim drugačija

Siromaštvo je jedna od najvećih neprijatelja djece
Siromaštvo je jedna od najvećih neprijatelja djece (Deviantart)

Britanski istraživači su otkrili da djeca iz obitelji koje u stalno siromaštvu imaju slabije kognitivne sposobnosti od djece koja žive u relativno normalnim kućanstvima. Sama obiteljska stabilnost ili nestabilnost ne igraju veliku ulogu u tome kako će se dječje kognitivne sposobnosti razvijati do pete godine. Istraživači su u obzir pored tog parametra uzeli i siromaštvo obitelji, obiteljsku demografiju (obrazovanje roditelja, dob, itd.) i rezultate opće analize djece u ranoj dobi. Mnogo je dokaza da su negativni učinci siromaštva i obiteljske strukture zaista veliki u smislu dječjeg razvoja, naročito ako je neimaština konstantna, a životni uvjeti teški. Siromaštvo i obiteljska nestabilnost su povezane u smislu da siromaštvo utječe na obitelji na ekonomskoj i socijalnoj razini, te mogu povećati rizik od razilaženja roditelja.

Međutim, malo je poznato koliko ti čimbenici utječu na kognitivni razvoj djeteta. Britanski stručnjaci s Instituta za obrazovanje Sveučilišta London i Instituta za psihijatriju KCL-a (Kings College London) analizirali su podatke prikupljene tijekom MCS studije (Millenium Cohort Study) koja je obuhvatila čak 18.819 beba rođenih između rujna 2000. do siječnja 2002. godine iz 18.553 obitelji. Ukratko, pokazalo se da nema izrazite veze  između obiteljske strukture i stabilnosti i kognitivnih sposobnosti i razvitka djeteta. S druge strane, čvrst je i značajan negativni učinak stalnog siromaštva i neimaštine, naročito na razvoj djece do pete godine života. Detalji istraživanja objavljeni su u Časopisu za epidemiologiju i društveno zdravlje (Journal of Epidemiology and Community Health)

21.04.2011. 14:02:00
http://metro-portal.hr/zivot-u-stalnom-siromastvu-negativno-utjece-na-kognitivne-sposobnosti-djeteta/57991/