Metro-portal.hr

objavljeno 12.07.2019. 16:02:00
NAJAVE

ZFF s odabranim filmovima gostuje na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Zagreb Film Festival odabrao je pregršt sjajnih filmova iz svoje distribucije za filmske sladokusce

Sjajno filmsko ljeto na Tuškancu
Sjajno filmsko ljeto na Tuškancu (Arhiva)

Islandskim filmskim hitom "Halla ide u rat" u utorak, 16. srpnja Zagreb Film Festival počinje svoje gostovanje na Ljetnoj pozornici Tuškanac, s odabranim filmovima iz svoje distribucije.

ZFF, čije će se 17. izdanje održati u studenom ove godine, podsjetit će na osam naslova koji su s uspjehom prikazivani na festivalima i u kino distribuciji, počevši od filma "Halla ide u rat" o sredovječnoj učiteljici pjevanja koja se usput bavi i ekoterorizmom, a koji će u četvrtak, 25. srpnja i zatvoriti program.

Kao najhrabriji film istaknutog njemačkog redatelja Christiana Petzolda najavljuje se "Tranzit", uzbudljiv triler koja spaja svijet sadašnjice s onim Drugog svjetskog rata, kad je Anne Seghers u egzilu napisala istoimeni roman.

Glavno mjesto radnje, Marseille, limbični je prostor za izbjeglice i glavnog junaka Georga, čija ljubavna priča i egzistencijalna previranja nakon preživljene traume stvaraju izniman bezvremenski filmski svijet, napominje se u najavi.

"Moje neobično ljeto s Tess" festivalski je hit koji je dobio nagradu publike na ovogodišnjem festivalu KinoKino u kinu Europa. To je priča o dječaku koji za vrijeme ljetnih praznika s roditeljima upoznaje odvažnu Tess koja mu u potpunosti mijenja pogled na svijet.

U programu je i dobitnik Zlatnih kolica za najbolji film na prošlom ZFF-u, "Teret", gdje Leon Lučev glumi glumi vozača kamiona koji za vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije s Kosova u Beograd mora prevesti tajni teret, što ga obilježava za čitav život.

Kako se ističe, taj dugometražni igrani prvijenac Ognjena Glavonića jedan je od najznačajnijih filmova posljednjih godina na ovim prostorima, izniman filmski prilog suočavanju s duhovima prošlosti.

Tuškanačka publika imat će priliku pogledati i romantičnu komediju "Stari momci", što je nova verzija popularne priče o Cyranu de Bergeracu, a događa se u prestižnom engleskom internatu osamdesetih godina.

Glavni lik sada je tinejdžer Amberson, šmokljan i dijete iz radničke klase na stipendiji koji spletom okolnosti postane ljubavni posrednik za popularnog sportaša Winchestera.

Brazilski film "Voljeni", nadahnut istinitim događajima iz života redatelja Gustava Pizzija i suscenaristice i glumice Karine Teles, obiteljska je humorna melodrama koja se vrti oko odlaska sina u Njemačku kako bi igrao profesionalni rukomet.

"Ne ostavljaj me", novi film bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić, govori o izbjegličkoj krizi iz perspektive četrnaestogodišnjeg Sirijca koji se u turskom sirotištu sprijateljuje s Ahmadom i Motazom te njih trojica smišljaju planove kako početi novi život izvan sirotišta.

U belgijskom filmu "Na putu" Joachima Lafossea majka i sin kreću na neobično putovanje na konjima kroz epske krajolike Kirgistana, gdje ih uz avanturu dočekuje i preispitivanje njihova odnosa.

12.07.2019. 16:02:00
http://metro-portal.hr/zff-s-odabranim-filmovima-gostuje-na-ljetnoj-pozornici-tuskanac/119517/