Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2013. 04:43:00
ZA IZBORE

ZET-ovci najavili štrajk za nedjelju

Sindikati traže da im uprava predloži miritelja u roku od 12 sati, a ako to ne učini, organizirat će štrajk koji će početi u nedjelju, 19. svibnja, rano ujutro.

Bandiću se ovo neće svidjeti
Bandiću se ovo neće svidjeti (Arhiva)

Šest sindikata zaposlenika Zagrebačkoga holdinga (ZH) najavili su danas upravi Holdinga da će štrajkati u nedjelju, 19. svibnja, zbog kašnjenja plaće za travanj te neisplaćenih jubilarnih nagrada i regresa za ovu godinu.

Predsjednik Sindikata ZH-ZET Zagreb Robert Grofelnik potvrdio je Hini da su predstavnici šest sindikata ZH-a danas poslijepodne urudžbirali dopis naslovljen na predsjednika Uprave ZH-a Ivu Čovića u kojemu su najavili štrajk za nedjelju, 19. svibnja.

U dopisu, među ostalim, stoji da Holding već više od godinu dana ne isplaćuje plaću na vrijeme kako je to predviđeno u Kolektivnom ugovoru, do 10. u mjesecu, te na isti način kasni s isplatama ostalih materijalnih prava radnika.

Sindikati potpisnici se stoga obraćaju predsjedniku Uprave da kao poslodavac pokuša mirno riješiti spor nastao zato što nije isplaćena plaća za travanj, a nije isplaćen ni dio jubilarne nagrade za 2012., kao niti regresa za ovu godinu onima koji su stekli to pravo.

Sindikati traže da im uprava predloži miritelja u roku od 12 sati, a ako to ne učini, sindikati će sami predložiti miritelja te će, ukoliko postupak mirenja ne uspije, organizirati štrajk koji će početi u nedjelju, 19. svibnja, rano ujutro. Tada bi, upozoravaju, ZET-ova vozila umjesto na redovnim linijama mogla ostati parkirana.

Direktor Službe korporativnih komunikacija Holdinga Dušan Viro u telefonskom razgovoru rekao je Hini da nije upoznat s najavom štrajka šest sindikata zaposlenika Holdinga te da ne može ulaziti u pitanje sindikalnih prava.

Viro je pak potvrdio da je uprava obaviještena o štrajku koji će u petak, 17. svibnja, organizirati članovi Novoga sindikata u Holdingu zbog solidarnosti sa sindikatima Croatia Airlinesa koji su u štrajku.

15.05.2013. 04:43:00
http://metro-portal.hr/zet-ovci-najavili-strajk-za-nedjelju/78128/