Metro-portal.hr

objavljeno 10.10.2011. 17:49:45
BORBE U LIBIJI

Žestoki sukobi na ulicama Sirta

Libijski borci stjerali su Gadafijeve lojaliste na usko područje oko središta Pukovnikovog rodnoga grada Sirta gdje se trenutno odvijaju žestoki sukobi

Fotografija vijesti

Snage libijskoga Nacionalnog prijelaznog vijeća izvijestile su u ponedjeljak da su stjerali Gadafijeve lojaliste na usko područje oko središta Gadafijeva rodnoga grada Sirta, iz kojeg brojni prestrašeni civili nastoje izbjeći pred žestokim uličnim borbama, javlja Hina.

Iscrpljujuće borbe za Sirt, grad na obali Sredozemnog mora, izazvale su bojazan od mogućeg golemog broja civilnih žrtava, koje bi mogle postati izvorom dugotrajnih neprijateljstava i otežati napore NTC-a za ponovnim ujedinjenjem zemlje nakon prestanka borbenih djelovanja.

"Gadafijeve snage su stjerane u dvije četvrti uz more, na područje od oko dva četvorna kilometra, no i dalje pružaju otpor", rekao je zapovjednik jedinica novoga režima za istočnu Libiju .

"Borimo se s njima lakim oružjem jer u tome području ima mnogo civila", dodao je.

Sirt, oko 360 kilometara istočno od glavnoga grada Tripolija te pustinjski grad Bani Valid, 170 kilometara od libijske prijestolnice, posljednja su velika uporišta Gadafijevih snaga.

Članovi njegove obitelji su izbjegli, no sklonište samoga Gadafija nepoznato je, ali se pretpostavlja da je još u Libiji.

10.10.2011. 17:49:45
http://metro-portal.hr/zestoki-sukobi-na-ulicama-sirta/64189/