Metro-portal.hr

objavljeno 11.03.2008. 00:59:28

ZERP se ukida za Sloveniju i Italiju

Sanader predlaže da ZERP ostane na snazi, ali da se ne primjenjuje na zemlje Unije

U HDZ su odlučili: za njih između Europske unije i ZERP-a nema dvojbe, jer, tvrde EU je prioritet
U HDZ su odlučili: za njih između Europske unije i ZERP-a nema dvojbe, jer, tvrde EU je prioritet (Milivoj Keber/CROPIX)

Nije prošlo ni 100 dana otkad je  Hrvatska počela primjenjivati Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas na zemlje članice Europske unije, a sve je izvjesnije da će koalicijska vlada morati ukinuti tu odluku.

Za HDZ nema dileme

Premijer Ivo Sanader danas će predložiti parlamentarnim strankama da ZERP ostane na snazi, ali da se ne primjenjuje na članice Europske unije, odnosno Italiju i Sloveniju do ulaska u Uniju.  Vladin prijedlog otkrila je jučer predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Vesna Pusić, nakon konstituirajuće sjednice Odbora na kojoj je Sanader izvijestio o stanju u pregovorima s EU.

- Sanader je govorio o mogućnosti da ZERP ostane na snazi, ali da se ne primjenjuje do ulaska u EU - rekla je Pusić ne navodeći pojedinosti.

Premijer Ivo Sanader nakon sjednice Odbora nije želi iznositi detalje raspleta oko ZERP-a.

“Veseli me premijerov optimizam da ćemo, ako izglasamo odgodu primjene ZERP-a, intenzivirati pregovore s EU, ali ja u to ne vjerujem.”
Josip Friščić
predsjednik HSS-a
- Sutra se sastajem s predsjednicima parlamentarnih stranaka o tome kako se postaviti prema krizi koja se može očitovati u dilemi EU ili ZERP - rekao je Sanader novinarima. Po njegovim riječima, vladajuća koalicija ima prevladavajuće stajalište o ZERP-u, a to je da i HSS i HDZ stoje na obrani nacionalnih interesa. Na upit je li to za HDZ EU ili ZERP, Sanader je rekao EU.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je jučer kako ne vjeruje da će odgoda ZERP-a do ulaska u EU ubrzati pristupne pregovore i ocijenio da su u pozadini spora sa Slovenijom zapravo neriješena granična pitanja.

- Ja u to ne vjerujem. To je samo prvi test za Hrvatsku nakon kojeg će se nastaviti s drugim pritiscima - rekao je Friščić nakon konstituirajuće sjednice Odbora. Friščić, međutim, ne dijeli premijerov optimizam.

Opstanak koalicije

- Vrlo brzo će se pokazati je li glavni problem ribarenje te dvije slovenske kočarice ili neka druga pitanja, zemljište uz rijeku Dragonju ili bojenje graničnih stupova u Međimurju - rekao je Friščić aludirajući na neriješene granične probleme sa susjednom Slovenijom.

Najavio je da će se o premijerovu prijedlogu predsjedništvo HSS-a očitovati danas, ustvrdivši da za opstanak koalicije  nije nužno da dvije najjače stranke imaju jedinstven stav. (METRO) 

11.03.2008. 00:59:28
http://metro-portal.hr/zerp-se-ukida-za-sloveniju-i-italiju/4181/