Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2011. 08:48:48
PUKNI PUŠKO...

Žensko dijete i dalje nije poželjno - raste ženski feticid

Nevjerojatan je podatak da u današnje vrijeme neki roditelji i dalje žele samo sina, dok djevojčice odbacuju.

Fotografija vijesti

Utjecajni bostonski dnevnik Christian Science Monitor upozorava na rastući trend ubijanja ženske novorođenčadi i fetusa. S obzirom na brojku koja se vrti u milijunima možemo slobodno govoriti o ženskom feticidu.

Novi podaci iz najmnogoljudnijih zemalja svijeta, Kine i Indije, pokazuju da je praksa abortiranja ženskih fetusa i ubojstva djevojčica nakon rođenja još uvijek široko rasprostranjena, unatoč naporima u obje zemlje da se obuzda ta ekstremna rodna pristranost, navodi Monitor u osvrtu objavljenom proteklog vikenda.

Od svih svjetskih zala - kao što su rat, glad i prirodne katastrofe - ni jedno se ne može sasvim usporediti s milijunima ženske novorođenčadi i fetusa što ih ubiju roditelji koji preferiraju dječake.

U Kini je popis stanovništva iz 2010. otkrio da je sada 118 dječaka na 100 djevojčica, što je znatno iskrivljeniji omjer spolova nego prije 10 godina. Neravnoteža spolova učinila je milijune mladića nesposobnim da pronađu mladenke, uglavnom u ruralnim područjima.

U Indiji, nova studija objavljena u časopisu Lancet pokazuje da je tri do šest milijuna ženskih fetusa abortirano u proteklih 10 godina, uglavnom kod parova čije je prvorođeno dijete djevojčica i to uglavnom među dobrostojećim obiteljima.

S povećanjem bogatstva povećan je pristup mobilnim jedinicama za ultrazvuk koje mogu odrediti spol nerođenog. A i dalje postoji takva kulturna sklonost za muške potomke da, unatoč vladinoj zabrani uporabe ultrazvuka za odabir spola, parovi još uvijek nalaze načina da ga koriste, a zatim abortiraju žensko dijete ili počine čedomorstvo (ili, u nekim slučajevima, dopuste da beba bude usvojena), prenosi Monitor.

U Indiji, dva do četiri posto trudnoća se prekida samo zbog spola djeteta. A kako parovi imaju sve manje djece ta je praksa sve raširenija. Popis stanovništva iz 2011. pokazao je da ima 914 djevojčica na svakih 1000 dječaka u dobi do 6 godina, što je rekordno nizak razmjer spolova za modernu Indiju.

Iako postoje neke naznake da se određene zemlje dalekog Istoka bore protiv ove strahote, podaci za budućnost nisu nimalo svijetli. Procjenjuje se da će u Kini do 2020. biti 24 milijuna neženja!

Zbog njihovih populacija od preko milijardu stanovnika Kina i Indija se najviše proučavaju radi te prakse. No takvi se pobačaji mogu naći na mnogim mjestima, uključujući i među nekim useljeničkima skupinama u Sjedinjenim Državama, ističe list.

U Aziji je Južna Koreja vjerojatno učinila najviše na ukidanju te prakse, strožim zakonima i učinkovitijom kampanjom za više vrednovanje djevojčica. Jedan od slogana te kampanje je da "Dobro odgojena kćer vrijedi kao 10 sinova!".

U Šangaju i drugim velikim kineskim gradovima također ima naznaka sličnog zaokreta, zbog visoke cijene kupnje stana za sina koji se ženi, što je običaj u Kini.

Vlade Indije i Kine dugo vode kampanje za veće vrednovanje kćeri, a jedan od slogana u Kini je "i dječaci i djevojčice su blago".

Kina je zabrinuta zbog sigurnosnih učinaka procijenjenih 24 milijuna neženja do 2020. godine, s malo izgleda za brak. Dužnosnici brinu zbog više otmica žena, više zločina i drugih socijalnih poremećaja.

Zakoni u Kini i Indiji protiv određivanja spola nisu još na snazi. Samo stvaranjem dubljeg poštovanja za ravnopravnost spolova mogu zemlje ograničiti takvu praksu, ističe Monitor.

Čak i uz mogući kulturni pomak, takve će zemlje biti suočene s problemom "nestalih djevojaka" i "viška muškaraca" u godinama koje dolaze. A pobačaji tako masovnih razmjera, učinjeni samo zbog preferiranja spola, ne mogu pomoći već dapače, nagrizaju društveni moral.

Pitanje je treba li ostatak svijeta gledati mirno na ovakvu vrstu istrebljivanja??

31.05.2011. 08:48:48
http://metro-portal.hr/zensko-dijete-i-dalje-nije-pozeljno-porast-zenskog-feticida/59490/