Metro-portal.hr

objavljeno 11.03.2011. 11:19:00
DRSKE TVRDNJE

Ženski orgazam pogreška evolucije?

Prije 30-ak godina dvoje stručnaka uzrujalo je javnost tvrdnjama da je ženski orgazam samo sretna okolnost prirode, fenomen bez biološke funkcije

Ženski orgazam pogreška evolucije?
Ženski orgazam pogreška evolucije? (Deviantart)

Godine 1979. poznati antropolog Donald Symons objavio je djelo Evolucija ljudske spolnosti u kome je objasnio evolucijski razvoj naših fizioloških i psiholoških karakteristika. Usredotočio se prije svega na spolnost, a znanstvenu i opću javnost je najviše uzrujao tvrdnjom da je ženski orgazam samo sretna okolnost prirode, fenomen bez biološke funkcije, piše portal Intimatemedicine.

Sa Symonsovom teorijom se u najnovijoj knjizi Slučaj ženskog orgazma: Rupa u evolucijskoj znanosti slaže i Dr. Elisabeth A. Lloyd, profesorica biologije na Sveučilištu u Indiani.  

Prilagodbe, nusproizvodi i odstupanja

Symons je tvrdio da se sve tjelesne i psihološke značajke koje su se razvijale tijekom procesa evolucije mogu podijeliti u tri kategorije: prilagodbe, nuspojave i odstupanja. Pod prilagodbe možemo ubrojiti sve posebnosti koje doprinose ekonomičnosti, učinkovitosti, kompleksnosti, preciznosti, pouzdanosti i funkcionalnosti u rješavanju problema.

Neke naše značajke pak nisu prilagodbe, već slučajna nuspojava i proizvoljno odstupanje. Za lakši prikaz zamislite si žarulju koja je napravljena da bi proizvela svjetlost, a ujedno daje i toplinu, no njena površina nije posve glatka jer se staklo pojedine žarulje donekle razlikuje od druge. Svu kompleksnost ljudskih karakteristika možemo dakle uvrstiti u jednu od tih triju kategorija.

Ženski orgazam samo za zabavu

Njegova nedvojbeno najkontroverznija tvrdnja bila je da ne postoje dokazi koji bi potvrđivali da je ženska sposobnost orgazma prilagodba namijenjena produživanju ljudske vrste, zato je najvjerojatnije da je samo slučajan nusproizvod.

Slično kao što muškarci imaju neupotrebljive prsne bradavice, koje su slučajna nuspojava zajedničkog podrijetla obaju spolova i usporednog razvoja zametka u prvih osam tjedana, ženski orgazam bi tako bio slučajna nuspojava podrijetla mehanizma koji muškarcu omogućava orgazam uz pomoć koga ejakulira sjemenu tekućinu i tako se pobrine za reprodukciju.

Muškarcu se razvija penis, a ženi živčani završeci u klitorisu omogućavaju orgazam bez biološke funkcije. U prilog Symonsovoj teoriji govore i činjenice da žene ne doživljavaju orgazam pri svakom spolnom odnosu, da ga neke niti nisu sposobne postići i da je ženski orgazam značajka samo ljudske vrste.

Neki se ne slažu

Takvim pogledima se oštro suprotstavlja profesor biologije Dr. John Alcock sa Sveučilišta u Arizoni koji tvrdi da se ženski orgazam razvio s određenom svrhom. Navodi da bi ženski orgazam trebao olakšati transport sperme i ženama omogućiti prepoznavanje snažnih i zdravih, reproduktivno primjernih muškaraca, čime pomaže u preživljavanju potomstva.

Zato po njemu činjenica da žene ne doživljavaju orgazam pri svakom spolnom odnosu ne može služiti kao dokaz da ženski orgazam nije evolucijska prilagodba. Istovremeno su stručnjaci nedavno ustanovili da i ženka majmuna vrste Macaques rhesus doživljava orgazam koji je vrlo sličan ženskome.

Možda se pravi razlog skriva u tjelesnom i duševnom užitku koji prati ženski orgazam zbog koga su žene spremnije na sudjelovanje u spolnim aktivnostima. Više seksa - više djece.

11.03.2011. 11:19:00
http://metro-portal.hr/zenski-orgazam-pogreska-evolucije/56352/