Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2019. 12:01:00
FILM XX

Ženski filmski narativi

Projekcija dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala - Tri života redateljice Kate Millett i Ženski film kolektiva San Francisco Newsreel

Dođite i vi!
Dođite i vi! (Arhiva)

Program Film XX: Ženski filmski narativi Kulturno informativnog centra sastoji se od nekoliko filmskih ciklusa a fokusiran je na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma. U utorak, 10. prosinca u 19 h u Dokukinu KIC prikazujemo dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala snimljena 1971. godine Tri života Kate Millett i Ženski film kolektiva San Francisco Newsreel.

Tri života (Three Lives, 1971.) je ponosan, minimalistički i beskompromisan film koji je režirala autorica svjetskog feminističkog bestselera Spolna politika uz pomoć filmske ekipe sastavljene isključivo od žena. Film je komponiran od autobiografskih intervjua s tri vrlo različite žene koje otvoreno i emotivno progovaraju o svojoj svakodnevici, unutarnjim i vanjskim sukobima te životnim odabirima. Tri filmske novele o tri specifična ženska iskustva koja su zabilježena na filmskoj vrpci i spašena od zaborava.

Ženski film (Woman's Film, 1971.) je serija prodornih intervjua sa ženama različitih klasa, rasa i obrazovanja koje rade zahtjevne poslove "izvan i unutar kuće" te jasno daju do znanja kako njihovi problemi ne proizlaze iz njihovih vlastitih manjkavosti ili interpersonalnih odnosa već ih izaziva sama struktura kapitalističkog društva. Film su režirale radikalne feministice Louise Alaimo, Judy Smith i Ellen Sorren iz filmskog kolektiva San Francisco Newsreel. Vrijedan povijesni dokument društvenih pokreta na prijelazu 1960-ih u 1970-e poziva na solidarnost i ispušta bijesan, ali optimističan krik protiv seksualne, rasne i klasne diskriminacije.

Nakon projekcija slijedi razgovor s filmskom kritičarkom i selektoricom programa Dinom Pokrajac te filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović, a vodit će ga teoretičarka dr. sc. Marija Ott Franolić.

Ulaz na projekciju i razgovor je slobodan. Filmove prikazujemo na engleskom jeziku s hrvatskim podnapisima.

06.12.2019. 12:01:00
http://metro-portal.hr/zenski-filmski-narativi/122343/