Metro-portal.hr

objavljeno 29.07.2012. 09:05:00
STVARNO?

Ženske torbice su opasne po zdravlje

Osim što opasnosti vrebaju izvana, i unutrašnjost ženske torbice često je dom milijunima bakterija koje mogu uzrokovati bolesti

Kakve se sve opasnosti kriju u ženskoj torbici
Kakve se sve opasnosti kriju u ženskoj torbici (Arhiva)

Ženska torbica je nepresušno vrelo zabave, jer nema žene koja barem jednom u životu nije bila prisiljena istresti apsolutno sve na stol u pokušaju pronalaženja nečega što se zametnulo u naizgled maloj torbici.

No, uz to, testiranja prosječne torbice pokazala su da su s vanjske strane prepune raznih bakterija koje ste pokupili odlažući je na pod ili negdje drugdje u javnom prijevozu, bankama, trgovinama i sličnim prometnim mjestima.

Ipak, prave opasnosti za zdravlje kriju se zapravo u unutrašnjosti torbica, pa evo pet glavnih problema koje stalno imate pri ruci:

1. Bočice za vodu

Nošenje vode sa sobom u svakom trenutku postalo je uobičajeno ponašanje, a vaša omiljena bočica koja vas spašava od žeđi zapravo je prilično opasna stvarčica. Dokazano je da dulja upotreba iste bočice za vodu može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, jer ftalati koje otpušta plastika od koje su bočice napravljene imaju poguban utjecaj na balans hormona u tijelu. Bilo bi dobro prebaciti se na staklene bočice koje se mogu zaštiti raznim silikonskim futrolama.

2. Šminka

Torbica je uvijek puna priručne šminke koja se koristi za zadnje popravke izgleda, no poznato je da i šminka ima rok trajanja na koji često ne obraćamo pažnju. Uvjerljivo najopasnija je maskara, čija tamna i zaštićena unutrašnjost predstavlja pravi raj za sve moguće vrste bakterija. Maskaru bi trebalo obavezno mijenjati svakih šest mjeseci, bez obzira na to koliko je kvalitetna i skupa bila.

3. Papirnate maramice

Koliko ste puta obrisali nos i spremili iskorištenu maramicu u torbicu jer nije bilo pogodnog mjesta za odlaganje u blizini? Sigurno preko nekoliko ... E, tako ste sve one grozote izašle iz vašeg nosa spremili na toplo mjesto gdje se virusi i bakterije mogu nesmetano razmnožavati. Pa onda tražite nešto po torbici, dotaknete tu iskorištenu maramicu, napunite ruke bakterijama i date nešto nekome ili dotaknete nečiji stol, tipkovnicu, ruku ... i one idu dalje, mjesec dana nakon što je vaša prehlada prošla. Znači, maramice u smeće ili u džep od hlača koje se peru u perilici rublja, a ne u torbicu.

4. Mobitel

Na stranu istraživanja o štetnosti zračenja mobitela, jedno drugo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da svaki šesti mobitel na sebi ima ostatke, vjerovali ili ne, fekalija. Ne treba ni reći koliko bakterija ima u uzorku toga, i kakve sve opasnosti to nosi sa sobom. Stoga, mobitele u futrole koje se mogu očistiti, a nije ih loše povremeno prebrisati mokrom maramicom s dezinficijensom.

5. Težina torbice

Zbrojimo li samo ovo što smo do sada nabrojali, pa dodamo knjigu, kišobran i još par "sitnica" koje volite imati pri ruci u svakom trenutku, začas dođemo do pristojne težine koju vučete sa sobom u ruci ili na ramenu tijekom dana. Pa to pomnožimo s brojem dana i dobijemo priličan napor koji može dovesti do bolova u vratu, leđima, ramenima i lošeg držanja.

Recept za izbjegavanje svih navedenih rizika je jednostavan - ili nosite manje stvari u manjoj torbici, ili si dajte u zadatak da jednom tjedno napravite inventuru, pobacate sve što vam ne treba i očistite torbicu. To i nije tako teško ...

29.07.2012. 09:05:00
http://metro-portal.hr/zenske-torbice-su-opasne-po-zdravlje/72928/