Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2011. 16:11:11
OTVORENO PISMO

Ženska mreža protiv ukidanja ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Teško se može vjerovati kako će Pučki pravobranitelj, koji ima druge prioritete, jednako energično nastaviti s brojnim zadaćama posebne pravobraniteljice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.zenska-mreza.hr)

Ženska mreža Hrvatske u današnjem je otvorenom pismu od premijerke Jadranke Kosor zatražila da spriječi Ministarstvo pravosuđa u nakani da ukine ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te drugih posebnih pravobraniteljstava.

Ženska mreža Hrvatske, kao krovna udruga više desetaka ženskih nevladinih organizacija, te tri ženske sindikalne grupe, drži da je dokidanje ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kao neovisnog tijela za suzbijanje diskriminacije u području ravnopravnosti spolova direktno odstupanje od proklamirane europske politike promicanja ravnopravnosti spolova te neosporni korak natrag za prava žena u Republici Hrvatskoj prenosi Hina.

Također ukidanje takvog nezavisnog instituta je negativno i iz svjetla međunarodnog ugleda Hrvatske, koja je zahvaljujući postojanju te institucije dobila niz dobrih ocjena iz EU i UN-a.

Namjera ukidanja ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova negativna je i iz svjetla međunarodnog ugleda Hrvatske.

Primjerice, još nedavno, u okviru pregovora za poglavlje 19., Tržište rada i socijalna pitanja, EU je zatražila jačanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a Odbor UN-a za uklanjanje diskriminacije žena uputio je Hrvatskoj pohvalu na rad te pravobraniteljice.

Želimo naglasiti da se Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova bavi specifičnom zaštitom s osnove spola i spolne orijentacije, a u okviru toga suzbijanjem diskriminacije, prevencijom i uspostavljanjem ravnopravnosti spolova na svim područjima života na prvom mjestu, uz istraživanja, analize, ankete, te rad na pojedinačnim slučajevima. Iako sadašnjoj pravobraniteljici uskoro istječe mandat, uvjereni smo da bi i novoizabrana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, jednako tako odgovorno i djelotvorno obavljala svoju zadaću, dodaje se u priopćenju.

Teško se može vjerovati kako će Pučki pravobranitelj, koji po prirodi svoje funkcije ima druge prioritete, jednako energično nastaviti s brojnim zadaćama posebne pravobraniteljice. Za pučkog se pravobranitelja stječe se dojam da čak ne prepoznaje nasilje nad ženama kao oblik diskriminacije, a do sada nije pokazao poznavanje čak ni rodno osviještenog govora, a što je vidljivo iz njegovih izvještaja, stoji između ostalog u pismu Ženske mreže Hrvatske premijerki Kosor.

23.05.2011. 16:11:11
http://metro-portal.hr/zenska-mreza-protiv-ukidanja-ureda-pravobraniteljice-za-ravnopravnost-spolova/59176/