Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2013. 20:12:00
KVRAGU!

Ženska debljina je nasljedna

Ako ste mislili da je sve u prejedanju, varate se, jako puno ovisi i o genima koje imate

Roditelji su vam dali krive gene ...
Roditelji su vam dali krive gene ... (Shutterstock)

Ako spadate u grupu žena koja oduvijek muku muči s kilogramima i nikako da se riješi viška, možda ipak niste sami odgovorni za svoje masne naslage, nego vas genetika vodi prema tome, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Maastrichtu.

Naime, čak trećina žena nosi nasljedni gen MMP2 koji je krivac za pojačani razvoj masnog tkiva u tijelu, a istovremeno daje dva i pol puta veću vjerojatnost za nabacivanje više od pet kilograma preko preporučene težine za svoju visinu i građu tijela.

Istraživanje je obuhvatilo 5 tisuća ljudi tijekom deset godina, a prvo su praćene promjene u kilaži nakon čega je napravljena genetska analiza, a kod pretilih žena je pronađen navedeni gen. Muškarci s viškom kilograma nisu ga imali.

Gen koji uzrokuje pretilost kod muškaraca je jedna od verzija gena FTO, a oni koji ga imaju imaju veću vjerojatnost da će nabaciti i dvostruko više prekomjernih kilograma od žena. Kako je aktivnost oba gena pod kontrolom spolnih hormona, određeni su rođenjem.

Sve navedeno znači samo da, u slučaju da dobijete kilogram samo od pogleda na krišku torte morate puno više paziti što jedete, jer vam genetika određuje prekomjernu težinu.

 

21.05.2013. 20:12:00
http://metro-portal.hr/zenska-debljina-je-nasljedna/78249/