Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2011. 12:41:00
POTENCIJALNI PROBLEM

I žene mogu postati ćelave

Kosu ne gube samo muškarci - od ćelavosti pate i žene ali se problem uz ispravnu dijagnozu može riješiti

Kosa
Kosa (Shutterstock)

Gubitak kose estetski je problem koji ne pogađa samo muškarce. Žene se s potencijalnom ćelavosti teško nose, nesigurne su, nelagodno se osjećaju u javnosti zbog čega se nerijetko povlače iz društva. Tome pridonosi i činjenica da je muška ćelavost u društvu puno bolje prihvaćena od ženske.

Problem pokušavaju riješiti kozmetičkim preparatima, vitaminima i promjenom prehrambenih navika, iako odlazak dermatologu daje najbolje šanse za uspješno liječenje. Naime, ženska ćelavost u većini slučajeva nije trajna niti nepovratna, a ključna je upravo ispravna dijagnoza koju može postaviti samo stručna osoba. Postoje tri vrste gubitka kose kod žena - difuzni, nasljedni i kružni.

Nasljedni gubitak kose može se učinkovito liječiti minoksidil-otopinom. Tekućina se 1-2 puta dnevno nanosi na pogođeni dio, jača korijen kose, a ključna je redovita i pravilna uporaba. Autoimuna bolest usmjerena protiv korijena dlake uzrokuje kružni gubitak kose. Ukoliko je ispadanje tek počelo, može pomoći otopina koja sadrži kortizon. U svakom slučaju najbolje je potražiti savjet stručnjaka jer ne postoji standardizirana metoda liječenja ovog uzroka bolesti.

Iza difuznog gubitka kose uglavnom se krije jedan određeni razlog. Kosa pritom može ispadati po cijeloj glavi, bez određenog redoslijeda. Potencijalni uzorci su stres, poremećaj hormona, lijekovi, nedostatak željeza, a prilikom liječenja se koriste kapsule cistina i B-vitamina. Za dugoročno uklanjanje problema nužno je pronaći konkretan uzrok koji se mogao pojaviti i tri mjeseca prije prvog ispadanja kose.

12.04.2011. 12:41:00
http://metro-portal.hr/zenska-celavost/57631/