Metro-portal.hr

objavljeno 19.11.2009. 14:25:51
POPULACIJSKI FOND

Žene u siromašnim zemljama najpogođenije su klimatskim promjenama

S opasnošću od klimatske katastrofe na obzoru ne možemo dopustiti da 3,4 milijarde žena svijeta dobiju ulogu žrtve

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Žene su najviše ugrožene lošim utjecajem klimatskih promjena, ali njih uglavnom ignoriraju u raspravama kojima se za te promjene traži rješenje, kaže se u srijedu u novom izvještaju Populacijskoga fonda Ujedinjenih naroda.

U izvještaju za 2009. UNFPA kaže da su siromašni u svijetu najosjetljiviji na klimatske promjene, a da su žene većina od milijardu i pol ljudi koji na dan nemaju niti dolar.

"Siromašne žene u siromašnim zemljama najviše su pogođene klimatskim promjenama iako su one najmanje tim promjenama pridonijele", rekla je direktorica te agencije Thoraya Ahmed Obaid.

Svjetski čelnici u prosincu će se sastati u Kopenhagenu na UN-ovu summitu o globalnom zagrijavnaju, a UNFPA im poručuje da bi morali razmisliti o tome koliko žene trpe zbog klimatskih promjena i koliko se mogu angažirati u borbi protiv tih promjena.

"S opasnošću od klimatske katastrofe na obzoru ne možemo dopustiti da 3,4 milijarde žena svijeta dobiju ulogu žrtve", rekla je Obaid u komentaru na izvješće. "Ne bi li bilo bolje da imamo 3,4 milijarde aktivistica koje se bore za promjene?"

Po njegovim njezinim riječima, siromašni su češće ovisni o poljoprivredi i njima prijeti opasnost od gladi u slučaju poplava, suša ili uragana. Osim toga, oni najčešće žive na područjima koja su više ugrožena poplavama, podizanju razine mora i olujama.

Žene su obično najsiromašnije u društvu i imaju manje pravo kontrole vlastita života, a nose teret podizanja djece, pa zato i više trpe, rekla je direktorica UN-ova Populacijskog fonda. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 14:25:51
http://metro-portal.hr/zene-u-siromasnim-zemljama-najpogodjenije-su-klimatskim-promjenama/26815/