Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2011. 16:11:00
NEVIDLJIVA VRSTA

Žene u medijima i dalje rijetka pojava

Žene su gotovo nevidljive u udarnim terminima i ozbiljnim temama koje najviše zanimaju publiku

Žene u medijima su rijetka pojava
Žene u medijima su rijetka pojava (Deviantart)

Rezultati istraživanja, koja su se u zadnjih deset godina bavila položajem žena u medijima, pokazala su da se taj položaj nije bitno promijenio, nego da je i dalje loš te da su žene gotovo nevidljive u udarnim terminima, a žene novinarke, iako ih je sve više, i dalje slabo zastupljene na razinama odlučivanja, istaknula je prof. Smiljana Leinert-Novosel na današnjoj konferenciji "Žene u medijima", koja se održava na Fakultetu političkih znanosti, piše Hina.

Glavne teme o kojima će sudionici skupa raspravljati su zastupljenost žena u novinarstvu te kako su žene predstavljene u medijima, a o odnosu žena, medija i politike bit će govora na popodnevnom okruglom stolu.

Prof. Leinert-Novosel navodi kako su žene gotovo nevidljive u udarnim terminima i ozbiljnim temama koje najviše zanimaju publiku, a najzastupljenije su u popodnevnim emisijama, vezanim uz teme o obitelji te druge tzv. lake sadržaje pa smatra da je u nas odnos prema ženama u medijima još tradicionalan i neprimjeren.

Istraživanje Matice hrvatske pokazalo je da su 2009. na HTV-u izjave žena o nekom pitanju bile zastupljene sa samo 16,5 posto, na Novoj TV 21,8, a na RTL-u 21,4 posto.

Neprimjeren odnos prema ženama u medijima posebice je, smatra profesorica, vidljiv s obzirom na promjene u socijalnoj slici Hrvatske, gdje sve više žena završava fakultete, magistrira i doktorira, a u nekim strukama postaju i dominantne, kao u novinarstvu, no još ih je vrlo malo na mjestima voditeljica redakcija ili programa.

"Postoji nerazmjer društvenih promjena kojima svjedočimo i načina na koji se žene prikazuju u medijima, a tu tradiciju nastavljaju i novi mediji kakav je internet", kaže prof. Leinert-Novosel.

Barbara Cochran iz međunarodne zaklade za žene u medijima sa Sveučilišta u Missouriju (SAD) kazala je kako žene novinarke još nisu dosegnule ravnopravnost jer su u svijetu zastupljene s 28, a u SAD-u 37 do 40 posto. Ističe kako je u tom dijelu najnaprednija istočna Europa gdje novinarski posao obavlja više žena nego muškaraca, ali na visokim položajima i dalje prevladavaju muškarci.

Organizatorica konferencije Viktorija Car ističe kako je cilj uključiti akademsku zajednicu u raspravu o pitanju žena u medijima, čemu su dosad najviše pridonijele nevladine udruge. Skup je organiziran u suradnji s veleposlanstvima SAD-a, Francuske i Švedske, odakle dolaze neki od predavača.

26.05.2011. 16:11:00
http://metro-portal.hr/zene-u-medijima-i-dalje-rijetka-pojava/59300/