Metro-portal.hr

objavljeno 23.01.2013. 14:27:00
MA DA?

Žene su u Hollywoodu zapostavljene

Niti dvadeset posto važnih funkcija u Hollywoodu obavljaju žene, pokazalo je istraživanje

Žena iza kamere i u produkciji ima jako malo
Žena iza kamere i u produkciji ima jako malo (Arhiva)

Moćne žene Hollywooda su, prema podacima, zapravo mit, jer među snimateljima, montažerima, scenaristima, redateljima i izvršnim producentima ima prosječno samo 18 posto žena. 

Najzastupljenije su među producentima gdje ih ima čak četvrtina, montažerki ima 20 posto, a potpuno su endemske pojave među snimateljima, gdje ima samo dva posto žena.

I ostali podaci pokazuju zanemarenost ljepšeg spola, jer od 250 najuspješnijih filmova prošle godine samo su devet posto režirale žene, a petnaest posto scenaristica je potpisalo te filmove.

Ove godine niti jedna redateljica nema nominaciju za Oscar, a od deset nominiranih za najbolji film samo je jedan režirala žena, Kathryn Bigelow koja je napravila Zero Dark Thirty.

Naravno, zbog svega ovoga cure se drže zajedno, pa ne čudi podatak da kad neki film režira redateljica, na setu i u produkciji ima daleko više žena nego kad film režira muškarac.

Da ne bi rekli da se radi samo o američkom trendu, vrijedi naglasiti podatak da prošle godine u Cannesu od 22 filma u igri za glavnu nagradu nije bilo niti jednog koji je režirala žena.

No, bolja je situacija u neovisnoj produkciji, gdje 30 posto svih filmaša čine žene.

23.01.2013. 14:27:00
http://metro-portal.hr/zene-su-u-hollywoodu-zapostavljene/76111/