Metro-portal.hr

objavljeno 09.09.2019. 11:01:00
STVARNO?

Žene su pod većim stresom

Limbička područja ženskog mozga, koja pomažu u kontroli emocija i sjećanja, vrlo su aktivna, što znači da će lakše zapamtiti kada su bile povrijeđene

Stres je jači kod žena
Stres je jači kod žena (Arhiva)

Žene su itekako pod stresom, štoviše, puno jače nego muškarci, pokazalo je istraživanje Američkog psihološkog udruženja.

Rezultati su jasni - žene su u više navrata imale veće razine napetosti od muškaraca, a ponekad čak i veće fizičke i emocionalne simptome povezane sa stresom, uključujući glavobolju, nervozan želudac, umor, razdražljivost i tugu.

Nadalje, otkriveno je da su žene srednje dobi doživljavale neke događaje stresnije od muškaraca i žena bilo koje druge dobi. Preopterećenje od stresa može čak dovesti i do kronične bolesti.

Dugotrajni pritisci kod kuće i na poslu, te stres od traumatičnih događaja gotovo udvostručuju rizik od dijabetesa tipa 2 kod starijih žena, pokazalo je nedavno istraživanje na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu.

Žene su također sklonije stresu uzrokovanom stresnim problemima poput depresije ili anksioznih poremećaja.

Ženski mozak je osjetljiviji od muškoga na stresore i ima nedostatak kontrole.

Limbička područja ženskog mozga, koja pomažu u kontroli emocija i sjećanja, vrlo su aktivna, što znači da će lakše zapamtiti kada su bile povrijeđene.

Nadvladavanje tih poteškoća, umjesto da ih 'puste', jača moždane krugove tih negativnih emocija, što također povećava stres kod žena.

Pored toga, višestruki zahtjevi roditeljstva i brige o dobrobiti kućanstva znače da je fokus kod žena obično disperziran. A nekoncentriran mozak, kao što je ranije spomenuto, još je jedan od izvora stresa.

Sve u svemu - dečki, imajte razumijevanja!

09.09.2019. 11:01:00
http://metro-portal.hr/zene-su-pod-vecim-stresom/120569/