Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2017. 20:01:00
NEVJEROJATNO!

Žene su po prirodi u boljoj formi od muškaraca

Dugo se vjerovalo u suprotno, no ispada da su žene genetski u boljoj formi od muškaraca

Ženama je organizam učinkovitiji
Ženama je organizam učinkovitiji (Pixabay)

Iako su dosadašnji relevantni izvori najčešće tvrdili da su muškarci prirodno nadareniji za sportove i fizičke aktivnosti, na sveučilištu Waterloo u Kanadi stručnjaci su došli do saznanja da je ženski organizam sposoban brže izvlačiti kisik iz krvi, što automatski znači da mogu biti uspješnije od muškaraca u fizičkim aktivnostima.

U istraživanju se mjerio unos kisika u organizam i količina kisika koji su trošili mišići, na slučaju od 18 mladih muškaraca i žena, dok su vježbali na traci za trčanje. Svi ispitani bili su približno istih godina i kilaže kako bi se osigurali pravilni rezultati.

Svaki ispitanik na traci je izveo 3 vježbe srednje brzine tijekom kojih se mjerio unos kisika, a zahvaljujući tome zaključeno je je 9 sudionica sagorijevalo kisik u prosjeku 30% brže nego muški kolege.

To znači da su žene vježbe izvodile bolje i kod njih je postojala manja vjerojatnost da osjećaju iscrpljenost u mišićima nakon vježbanja. Takvi rezultati pobijaju dosadašnje tvrdnje da su muškarci bolji "sportski tipovi", unatoč tome što ne znamo točno zašto ženska tijela brže iskorištavaju kisik.

Istraživanje objavljeno u časopisu Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism koristit će se za daljnja istraživanja pristupima i razvoju treninga i procesa vježbanja.

Piše: Andrea Holi
08.12.2017. 20:01:00
http://metro-portal.hr/zene-su-po-prirodi-u-boljoj-formi-od-muskaraca/109028/