Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2012. 21:00:55
SEKSUALNI ŽIVOT U KASNIJOJ DOBI

Žene što su starije žele rjeđi, ali kvalitetniji seks

Novo istraživanje pokazalo je da žene što su starije žele što manje spolnih odnosa, a kad jednom i dođe do snošaja on im donosi puno više zadovoljstva

Fotografija vijesti

Znanstvenici sa sveučilišta Kalifornija u San Diegu tvrde da žene koje su prešle srednje godine preferiraju kvalitetu više od kvantitete, a razlozi tome bi mogli biti to što su u sretnoj vezi punoj ljubavi kao i iskonska požuda, piše Daily Mail.

Istraživanje seksualnih navika provedeno je na 806 žena prosječne dobi od 67 godina, no studiji se priključilo nekoliko 80-godišnjakinja.

Znanstvenici su uočili da se seksualna želja kod žena smanjuje kako godine prolaze, posebice kod žena koje su prošle kroz menopauzu. Više od 40 posto ispitanica izjavilo je da rijetko osjećaju seksualnu želju, a trećina onih malo "aktivnijih" priznalo je da vrlo često nisu raspoložene za spolni odnos.

No, unatoč svemu većina ispitanica, njih 61 posto, izjasnilo se da su zadovoljne svojim seksualnim životom iako nemaju česte spolne odnose. Nadalje, daljnje ispitivanje je otkrilo da dvije trećine, 67 posto sudionica znanstvene studije, postiže orgazam u većini slučajeva, ako ne i svaki put. Znanstvenici smatraju da njihovo zadovoljstvo proizlazi kako iz emocionalne tak i iz fizičke bliskosti s partnerom.     

"Za razliku od tradicionalnih modela u kojima želja prethodi seksu, ovi rezultati ukazuju da se žene upuštaju u seksualne aktivnosti iz više razloga koji mogu uključivati ​​afirmaciju ili održavanje zdravog odnosa", rekla je profesorica Elizabeth Barrett-Connor, voditeljica istraživanja

Profesorica Barrett-Connor smatra da ova studija pokazuje kako seksualna aktivnost nije uvijek nužna za seksualno zadovoljstvo, nego da emocionalna i fizička bliskost s partnerom može biti važnija od dosezanje orgazma.

04.01.2012. 21:00:55
http://metro-portal.hr/zene-sto-su-starije-zele-rjedji-ali-kvalitetniji-seks/66979/