Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2010. 09:28:55
GIRL POWER

Žene poharale Billboard, po prvi puta pet pjevačica na vrhu

POGLEDAJTE VIDEO - Među prvih pet najprodavanijih albuma po prvi puta u povijesti se nalaze isključivo žene

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Najpoznatija svjetska glazbena top lista osnovana davne 1945., po prvi put ikad svjedoči o dominaciji žena glazbenom scenom. Na prvih pet pozicija ovog tjedna nalaze se isključivo pjevačice, što se nikad prije nije dogodilo.

Posljednja dominacija žena zabilježena je 1990. kad su se albumi izvođačica smjestili na prve četiri pozicije Billboard Top 200 ljestvice. Tada su se na vrhu nalazile Bonnie Raitt, Sinead O'Connor, Janet Jackson i Paula Abdul.

Već šesti tjedan u nizu na prvom mjestu se nalazi Susan Boyle s debitantskim albumom "I Dreamed A Dream", ujedno prvim glazbenim ostvarenjem u posljednjih pet godina koje se tako dugo zadržalo na čuvenom broju jedan.

Na drugom mjestu nalazi se "The Fame" Lady Gage, treća je Alicia Keys s "The Element Of Freedom", četvrta Mary J. Blige s "Each Tear", a peta Taylor Swift i album "Fearless holds".

"I Dreamed A Dream" u šest tjedana prodan je u tri milijuna primjeraka, dok je titula najprodavanijeg albuma u 2009. pripala Taylor Swift (3.217.000 kopija).

Zanimljivo je da su albumi Susan Boyle i Lady Gage, koji se nalaze na prve dvije pozicije, ujedno debitantski albumi što je također rijetkost za Billboard. Statistika pokazuje da su se dva debitantska albuma posljednji puta na vrhu našla 2003. (Norah Jones i Avrli Lavigne).

07.01.2010. 09:28:55
http://metro-portal.hr/zene-poharale-billboard-po-prvi-puta-pet-pjevacica-vrhu/30153/