Metro-portal.hr

objavljeno 19.08.2019. 11:01:00
MYTHBUSTERS

Žene nisu bolje u multitaskingu

Postoji široko rasprostranjen mit: Žene su bolje od muškaraca u obavljanju više zadataka u isto vrijeme. No to nije točno. Postoje osobe koje su dobre u multitaskingu i one koje su loše - no to je nezavisno od spola.

Raskrinkan još jedan mit
Raskrinkan još jedan mit (Arhiva)

Žene su dugo vremena bile okupirane kućnim poslovima i, najvećim dijelom, odgajanjem djece, tako da je sposobnost za multitasking (istodobno obavljanje više zadataka - op. red.) bila preduvijet za to, da je na kraju dana kuća još uvijek postojala i da su svi članovi porodice još uvijek živjeli.

Jednom rukom žena miješa hranu koja se kuha u loncu, drugom piše e-mail, dok istodobno pokušava spriječiti da se dijete nehotice ubije. To je dugo vremena bio mit o ženskim multitasking genijalcima.

No studija istraživača sa RWTH Aachen nije prva koja snažano upućuje na to, da ovoj široko rasprostranjenoj legendi nedostaje uporište. 48 muškaraca i 48 žena su morali riješiti relativno jednostavne, ali ipak različite zadatke koji su im ili vrlo brzo bili dati jedan iza drugog ili u isto vrijeme.

Bez razlika u mentalnim sposobnostima

Neki to mogu uraditi bolje, neki manje dobro. Samo što to nema veze sa spolom: znanstvenici u svojim ispitivanjima nisu mogli utvrditi razliku među spolovima. "Ova studija je međutim bila veoma heterogena", kaže Patricia Hirsch, koja je skupa sa njenim kolegicama Iring Koch i Juliom Karbach radila na ovoj studiji provedenoj na aachenskoj Katedri za kognitivnu i eksperimentalnu psihologiju. "Postoje studije koje su došle do zaključka da su u multitanskingu bolje žene, u drugima su bolji muškarci, dok druge ne pokazuju nikakvu razliku", kaže Hirsch.

Lutz Jäncke je neurobiolog na Sveučilištu u Zürichu i 25 godina se bavi sljedećom temom: Koje psihološke i neurološke razlike postoje zaista između spolova? "Ne postoje znanstveni dokazi da se muškarci i žene drastično razlikuju u svojim mentalnim sposobnostima", glasi njegov zaključak. Da li su žene bolje u multitaskingu? Glupost, kaže Jäncke.

Svi smo loši u multitaskingu...

"U međuvremenu postoji čitav niz metaanaliza čiji zaključak je jasan: tu ne postoji razlika u spolovima", kaže on. Generalno ljudi nisu dobri u obavljanju više zadataka odjednom, kaže ovaj znastvenik. Iz dva razloga: "Prvo ljudski mozak raspolaže samo sa ograničenim kognitivnim resursima. Drugo, osnovno načelo našeg razmišljanja i djelovanja je fokusiranje na bitne aspekte", objašnjava Jäncke.

To znači: naš mozak filtrira informacije cijelo vrijeme kao lud: "Svake sekunde do našeg mozga dolaze podaci u volumenu od 11 milijuna bita. No mi svjesno možemo istovremeno percipirati samo 11 do 60 bita", kaže neurobiolog. Multitaskig je čista suprotnost načinu funkcioniranja i programiranja našeg mozga.

Raditi istodobno više stvari funkcionira samo onda ako se te stvari odvijaju automatski, kaže Jäncke i navodi primjer vožnje automobilom. Iskusni vozač automatski mijenja brzine, dodaje gas i održava pravac, dok je početnik mokar od znoja nakon prvih sat vremena vožnje. Pri tome se pojedinačni zadaci zaista ne obavljaju potpuno sinhronizirano, već se kao planirani u redu za čekanje obrađuju uzastopno.

...mogli bi postati bolji

Osobe koje su dobre u multitaskingu su dakle svoje zadatke vrlo dobro savladale ili posjeduju visok stupanj samodiscipline i koncentracije. "Za to Vam je potreban funkcionalni prednji kortex", Jäncke. I on, kako kaže, mora biti dobro treniran.

Uspješno obavljanje više zadataka u isto vrijeme podrazumijeva sposobnost distanciranja od vanjskih podražaja i sposobnost da se osoba posebno dobro koncentrira. No u konačnici je uvijek teže riješiti dva zadatak simultano, nego samo jedan.

To da su mnoge žene istovremeno mogle kuhati, komunicirati i zabavljati malo dijete, bilo je njihovo individualno postignuće i očito rezultat dobro treniranog prednjeg korteksa. Postoji dakle dobra vijest: s malo treninga svatko može postati bolji u multitaskingu, svjedeno kojeg je spola. Loša vijest: s raširenom predrasudom da su žene bolje u multitaskingu, muškarci su upravo izgubili svoj omiljeni izgovor.

19.08.2019. 11:01:00
http://metro-portal.hr/zene-nisu-bolje-u-multitaskingu/120158/