Metro-portal.hr

objavljeno 23.12.2012. 09:04:36
LOL

Žene misle da su dvije kile lakše nego što stvarno jesu

Istraživanje je pokazalo da su naše subjektivne procjene vlastite težine najčešće krive, a žene više promašuju od muškaraca

Žene uvijek misle da su tanje nego što jesu
Žene uvijek misle da su tanje nego što jesu (Shutterstock)

Godišnje istraživanje britanskog vladinog Zdravstvenog i informacijskog centra pokazalo je da gotovo polovica roditelja pretile djece vjeruju da su ona normalne težine, što je najbolji dokaz da težinu procjenjujemo pogrešno.

Najoptimističnije su žene u tridesetima, koje gotovo redovno misle da imaju dva kilograma manje nego što stvarno pokazuje vaga, unatoč tome što se redovno žale da su debele kad se pogledaju u ogledalo.

Muškarci su u ovom istraživanju ispali puno samokritičniji i precizniji u procjeni vlastitog fizičkog izgleda i težine, jer si prosječno oduzimaju dvostruko manje, tek jedan kilogram.

U ispitivanju je sudjelovalo preko 8 tisuća odraslih osoba i 2 tisuće djece, a zadatak je bio ispuniti upitnik o procjeni težine prije vaganja. Rezultati istraživanja još su porazniji kad sezna da skoro dvije trećine odraslih ima prekomjernu težinu, a zastrašujuć je podatak o petini pretile djece u osnovnim školama.

Ipak, društveni pritisak, mediji koji promiču ideale vitkosti i samokritika jednostavno tjeraju ljude da misle da su mršaviji nego što stvarno jesu, zaključuju istraživači.

23.12.2012. 09:04:36
http://metro-portal.hr/zene-misle-da-su-dvije-kile-lakse-nego-sto-stvarno-jesu/75580/