Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2010. 15:30:27
ŽENSKI MOZAK

Žene manje vole seks zbog osjećaja krivnje

Znanstvenici su ustvrdili da neke žene psihički ne percipiraju da su uzbuđene, iako njihove fizičke reakcije govore suprotno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Muškarci se u većini slučajeva uzbuđuju istodobno i fizički i psihički, ali u žena se te dvije stavke često razlikuju - fizički uzbuđene žene ne moraju uvijek svoju uzbuđenost doživjeti na pravi način jer osjećaju krivnju ili sramotu.

Pokazalo je to posljednje istraživanje kanadskog Sveučilišta Queens u Kingstonu.

Dr. Meredith Chivers u sklopu studije testirala je četiri tisuće osoba kojima je pomoću aparata mjerila seksualnu uzbuđenost prilikom gledanja erotskih snimaka. Svi sudionici ujedno su objašnjavali psihološku analizu vlastitog uzbuđenja.

''Htjeli smo vidjeti kako vrlo subjektivni doživljaj seksualnog uzbuđenja odražava fiziološki odgovor genitalija i razlikuju li se u tome muškarci i žene'', kaže dr. Chivers.

Rezultati su bili jasni: muškarci su naveli da su bili uzbuđeni u vrijeme kad su to pokazali i aparati, no u mnogih žena došlo je do značajnog kašnjenja. Naime, dok su aparati pokazivali da je tijelo fiziološki uzbuđeno, mnoge žene su psihičko uzbuđenje osjetile mnogo kasnije ili ga uopće nisu osjetile.

Dr. Chivers kaže da to može biti povezano s nesinkroniziranim funkcijama različitih dijelova ženskog mozga, a može biti i znak krivnje i osjećaja srama.

Muški je mozak zbog evolucijskih prednosti sinkroniziran s fizičkim pojavnostima, pa kod njih ne dolazi do vremenskog odmaka između fizičkog uzbuđenja i svjesnim poimanjem tog uzbuđenja.

Za razliku od njih, neke žene ne stignu utvrditi da su uzbuđene, iako njihove fizičke reakcije govore da je tako. Osjećaj krivnje i određene sramote zbog seksa tu pojavu može objasniti.

14.01.2010. 15:30:27
http://metro-portal.hr/zene-manje-vole-seks-zbog-osjecaja-krivnje/30674/