Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2010. 15:30:00
DISKRIMINACIJA!

Žene koje prihvate prezime supruga zarađuju manje

Jesu li žene koje su se odrekle djevojačkog prezimena doista gluplje od onih koje to nisu učinile?

(Shutterstock)

Mladenke, budite oprezne - preuzeti suprugovo prezime je možda romantično, ali vam može uništiti karijeru, pokazuje nova studija.

Prema rezultatima istraživanja objavljenih u magazinu „Basic and Applied Social Psychology" žene koje su zbog ljubavi promijenile prezime nisu samostalne ni samosvjesne, ali su zato ljubaznije i brižnije.

Promjena prezimena odražava se i na mjesečnu plaću pa tako gospođe zarađuju do 1000 funti manje.

„Teško je objasniti zašto dolazi do tih razlika", tvrdi dr. Marret Noordewier i dodaje: „Moguće je da su žene koje su se odrekle djevojačkog prezimena jednostavno drugačije same po sebi pa drugačije pristupaju poslu."

Poslodavci navodno na žene koje su promijenile prezime gledaju kao na manje kompetentne i manje inteligentne zaposlenike.

„Promjena nije nužno negativna", objašnjava Noordewier:" Međutim, ukoliko poslodavac o vama ima oskudne informacije procijenit će vas upravo po prezimenu. Pritom je svejedno nosite li samo suprugovo prezime ili ste spojili oba dva."

Ako su rezultati doista istiniti, postavlja se pitanje kako objasniti slučaj Angele Krasner? Njemačka kancelarka se udala, rastala i ponovno udala, ali je zadržala prezime prvog supruga - Merkel. Također, Hillary Rodham poznatija je kao Hillary Clinton.

Psiholozi su nakon objavljivanja rezultata proveli istraživanje među studentskom populacijom i dobili iznenađujući rezultat: 81% muških studenata očekuje od budućih supruga promjenu, a 83% studentica tvrdi da će se bez problema odreći djevojačkog prezimena.

Piše: Elisabeth Braw, Metro World News
28.04.2010. 15:30:00
http://metro-portal.hr/zene-koje-prihvacaju-prezime-supruga-zaradjuju-manje/38864/