Metro-portal.hr

objavljeno 30.09.2009. 12:06:32
nije sve u izgledu

Žene koje paze na težinu zdravije su u starosti

Pretile žene srednjih godina mogu doživjeti sedamdeseti rođendan, ali neće biti ni približno dobra zdravlja kao žene koje paze na svoju težinu, objavili su američki znanstvenici

(Corbis)

Dugogodišnje istraživanje u kojem su sudjelovale američke medicinske sestre pokazalo je da je samo oko deset posto žena koje dožive sedamdesetu u dobroj tjelesnoj formi. Najlošijeg su zdravlja žene koje konstantno dobivaju na težini od osamnaeste godine, tvrde znanstvenici.

"S obzirom da sve više i više Amerikanaca doživi visoku starost, i istodobno dobiva na težini, naši bi rezultati trebali biti osobito važni za politiku javnog zdravstva, ali potrebna su dodatna istraživanja kako bismo dobili potvrdu ovih rezultata", navodi se u studiji objavljenoj u British Medical Journalu.

U istraživanju je sudjelovalo više od 17 tisuća žena koje su se obrazovale za medicinske sestre. Znanstvenici su tijekom niza godina pratili njihove životne navike, uključujući prehranu i pušenje, odnosno njihovu težinu.

"Među ženama koje su doživjele najmanje 70 godina, njih 1686 (9,9 posto) ispunilo je naše kriterije za zdrav život", navode znanstvenici. Što su žene bile deblje, to je veća vjerojatnost da će u kasnijim godinama imati niz bolesti i poremećaja, smatraju znanstvenici. Pretile žene srednjih godina imaju čak 79 posto manje izgleda da budu zdrave u sedamdesetoj, zaključuju se.

Najslabije izglede za zdravu starost imaju žene koje su već u osamnaestoj godini bile prekomjerne težine i koje su od tada konstantno dobivale na težini. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 12:06:32
http://metro-portal.hr/zene-koje-paze-na-tezinu-zdravije-su-u-starosti/23227/