Metro-portal.hr

objavljeno 28.02.2011. 19:15:00
SUPTILNA AGRESIJA

Žene imaju više natjecateljskog duha od muškaraca

Umjesto da pokušaju izravno pobijediti protivnika (u bilo kojem smislu), žene su sklonije privremenim savezima i suptilnijim oblicima agresije

Žene imaju više natjecateljskog duha nego muškarci
Žene imaju više natjecateljskog duha nego muškarci (Ambro/FreeDigitalPhotos)

Žene možda i jesu nježniji spol, ali su zato lukavije i imaju više natjecateljskog duha nego muškarci, tvrdi psihologinja Joyce Benenson sa Sveučilišta Harvard. Pritom se ne služe tjelesnim nasiljem već suptilnim oblicima agresija kao što je, na primjer, izbacivanje pojedinca iz skupine ako smatra da joj predstavlja prijetnju, piše express.co.uk.

Benenson je do tog zaključka došla nakon što je od skupine volontera zatražila da odigraju jednu igru protiv dva hipotetska partnera. Volonteri su imali mogućnost birati hoće li igrati sami ili se udružiti s protivnikom. Rezultati su pokazali da su i muški i ženski  volonteri, kad su igrali bez prijetnje od društvenog isključenja i izolacije, potpuno identični u smislu natjecateljskog ponašanja. No kad je uveden čimbenik društvene izolacije, žene su bile sklonije tome da se udruže protivnikom kako bi izbacile trećeg igrača nego što je slučaj kod muškaraca.

„Društveni svjetovi žena i muškaraca razlikuju se u tome što žene moraju brinuti o izbacivanju drugih, a muškarci o tome da ne budu potučeni. Kao svoju primarnu natjecateljsku strategiju žene će pokušati formirati privremeni savez dok će muškarci pokušati izravno dominirati nad protivnikom", rekla je na kraju Benenson.

28.02.2011. 19:15:00
http://metro-portal.hr/zene-imaju-vise-natjecateljskog-duha-od-muskaraca/55932/