Metro-portal.hr

objavljeno 15.11.2012. 14:30:25
RAZLIKE

Žene i muškarci vide svijet drugačije

Žene i muškarci razlikuju se po čulu vida, jer određene boje vide na prilično različit način, što je posljedica različitih procesa u mozgu

Svaki spol vidi svijet na svoj način
Svaki spol vidi svijet na svoj način (Shutterstock)

Da je mozak žena i muškaraca različit po nekim procesima, poznato je već neko vrijeme, a sad se može reći s punom sigurnošću da različiti spolovi različito vide svijet oko sebe.

Naime, muški mozak procesuira boje drugačije od ženskog, tako da ako gledaju, primjerice, narančastu boju, muškarac će je doživjeti kao crveniju nego žena, dok će ženama trava biti zelenija.

Muškarci imaju problema s distinkcijom nijansi žute, zelene i plave boje, pokazalo je ispitivanje u kojem su ispitanici oba spola trebali gledati svjetlost različitih boja u kratkim intervalima i govoriti što vide.

Razlike u viđenju boja se, prema znanstvenicima, ne mogu objašnjavati razlikom u strukturi očiju, već odgovor leži u procesima u mozgu, a pretpostavka je da testosteron ima utjecaja na način na koji se u mozgu procesuiraju boje.

Osim što se spolovima razlikuje vid, istraživanje je pokazalo da žene imaju bolje čulo mirisa, okusa i sluha, dok muškarci jedinu prednost imaju u otkrivanju detalja na pokretnim slikama.

15.11.2012. 14:30:25
http://metro-portal.hr/zene-i-muskarci-vide-svijet-drugacije/74892/