Metro-portal.hr

objavljeno 08.03.2019. 10:31:00
EHHH...

Žene i dalje zarađuju manje

Razlika u plaćama u korist muškaraca najčešće je rezultat toga što žene stavljaju svoje karijere na čekanje kad imaju djecu

Neravnopravnost je i dalje prisutna
Neravnopravnost je i dalje prisutna (Shutterstock)

Međunarodni portal za plaće Paylab, kojeg je dio i MojaPlaća, dugoročno je pratio kretanje plaća zaposlenika na razini pojedinačnih radnih mjesta. Muškarci u prosjeku dobivaju 9 posto više od žena u istom položaju. Rodna razlika dolazi do posebnog izražaja u analizama plaća za istu poziciju, jer se takva usporedba temelji na identičnom radnom opterećenju i približno istim preduvjetima za radno mjesto, kao što su iskustvo, obrazovanje i vještine.

Razlika u plaćama u korist muškaraca najčešće je rezultat toga što žene stavljaju svoje karijere na čekanje kad imaju djecu. Potreba za uravnoteženjem njihovih obiteljskih i radnih obveza često prisiljava žene da preuzmu posao koji je manje zahtjevan u smislu njihovog vremena. Oni također imaju tendenciju manje težiti ka rukovodećim pozicijama u odnosu na muškarce.

Tvrtke trenutno ulažu napore da podrže veću raznolikost na radnom mjestu i da stvore radne uvjete za žene kako bi se osiguralo da imaju jednake mogućnosti i veću motivaciju za povratak na posao što je prije moguće s porodiljskog dopusta.

Drugi čimbenik za jaz među spolovima je da se žene obično usredotočuju na niže plaćene pozicije. Izbor zanimanja ima velik utjecaj na ukupnu naknadu žena. Na primjer, žene prevladavaju u djelatnostima, uključujući administraciju, računovodstvo, zdravstvo i socijalnu skrb, ljudske resurse, obrazovanje i farmaceutske proizvode. Muškarci su u većini u djelatnostima s najboljim plaćama, uključujući IT, menadžment, transport i logistiku, građevinarstvo, energetiku, telekomunikacije, industriju i tehnologiju.

Djelatnosti s uravnoteženijim omjerom muškaraca i žena uključuju trgovinu, umjetnost i kulturu, bankarstvo, marketing, turizam i usluge. 

Žene imaju više prilika nego u prošlosti

Rad daje ženama priliku za veću financijsku neovisnost od muškaraca. Postupno se percepcija žena promijenila u društvu s obzirom na njihove profesionalne težnje i sveukupnu slobodu izbora u osobnom životu. Milenijalci trenutno imaju mnogo više radnih mjesta i mogućnosti za napredovanje u karijeri nego prošle generacije. Zahvaljujući njihovom radnom iskustvu, oni također imaju veće samopouzdanje i ambicije. Podrška raznolikosti na radnom mjestu, s većim naglaskom na raznoliku radnu snagu, doprinosi tome.

Oko 6 od 10 žena u EU-u donosi plaću

Zaposlenost žena u Europskoj uniji (EU 28) je na razini od 66,5%. Broj žena koje donose radnu plaću i dalje se povećava iz godine u godinu. Zaposlenost žena u Europskoj uniji prema podacima Eurostata porasla je 6 posto u posljednjem desetljeću. Najveći napredak u zapošljavanju žena ostvarile su Malta, Njemačka i nove države članice, uključujući Poljsku, Bugarsku i Mađarsku, gdje je zaposlenost žena porasla za 10 posto u posljednjih deset godina.

Tradicija zaposlenih žena varira od zemlje do zemlje

Muškarci su za 11,5 posto aktivniji u zapošljavanju u odnosu na žene u EU. Tradicija zaposlenih žena varira u različitim zemljama Europe i ovisi o mnogim čimbenicima. Zemlje u kojima je zapošljavanje oba spola najviše uravnoteženo prvenstveno uključuju nordijske zemlje kao što su Litva, Finska, Norveška, Švedska i Latvija, gdje je razlika u zaposlenosti između muškaraca i žena manja od 5 posto.

Zemlje u kojima su razlike u zaposlenosti žena najveće su Malta, Italija, Grčka, Rumunjska i zemlje srednje Europe, uključujući Češku, Mađarsku, Poljsku i Slovačku.

Fleksibilne pogodnosti privlače žene

Raspon dostupnih radnih mjesta na nepuno radno vrijeme također povećava sudjelovanje žena na tržištu rada, s tim da su takvi položaji na raspolaganju ženama u Nizozemskoj, Austriji i Njemačkoj. Oni također pružaju bolje mogućnosti za pronalaženje ravnoteže između posla i privatnog života. Prema podacima portala MojaPlaća, najatraktivnije nefinancijske pogodnosti trenutno uključuju vremensku fleksibilnost. Sve veći broj tvrtki svojim zaposlenicima nudi fleksibilno radno vrijeme, sposobnost rada od kuće i više slobodnih dana. Ove nefinancijske beneficije također potiču žene da se uključe u radnu snagu.

 

08.03.2019. 10:31:00
http://metro-portal.hr/zene-i-dalje-zaradjuju-manje/117324/