Metro-portal.hr

objavljeno 02.08.2010. 15:03:30
LICEMJERJE

Žene HDZ-a osuđuju SDP-ovke zbog kritika izjednačavanja mirovina

HDZ-ove saborske zastupnice kažu da je upravo SDP kresao ženska prava i htio izjednačiti dob odlaska u mirovinu za žene i muškarce

hdz žene sdp
hdz žene sdp (Nenad Dugi/Cropix)

Saborske zastupnice HDZ-a - Karmela Caparin, Sunčana Glavak i Vesna Buterin te predsjednica Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" Katarina Fuček, osudile su danas nedavne izjave kolegica iz SDP-a vezene za pitanje zaštite ženskih prava i odlaska u mirovinu.

"Ovih dana iz SDP-a možemo čuti razne napade i pozive na zaštitu ženskih prava a zapravo se radi o čistom politikanstvu i demagogiji", poručila je Vesna Buterin. Ona drži kako je SDP pokazao svoju borbu za zaštitu ženskih prava dok je bio na vlasti i to kresanjem porodiljnih naknada i skraćivanjem neplaćenog porodiljnog dopusta, što je bio udar "na ženu, majku i natalitetnu politiku".

Buterin je podsjetila da je izjednačavanje dobne granice za odlazak u mirovinu za žene i muškarce bio dio programa Vlade Ivice Račana. To izjednačavanje na neki način postaje pravilo u Europi i većina je zemalja izjednačila dob ili je u postupku izjednačavanja, kazala je izdvojivši kao primjere Njemačku, Nizozemsku, Španjolsku i dr.

>> Vlada izjednačavanjem dobi za mirovinu nanosi štetu ženama

Sunčana Glavak podsjetila je da se odluka Ustavnog suda o izjednačavanju dobi za odlazak u mirovinu za žene i muškarce mora izvršiti te da su izmjene Zakona o mirovinskom osiguranja jedna od mjera vladinog gospodarskog oporavka koje će se provesti.

Glavak je kolegice iz SDP-a pozvala da više koriste Bibliju i Bonton jer nas "te dvije knjige nisu ničem lošem naučile", dodajući kako bi "primjerenije bilo čuti konstruktivnu retoriku a ne samo laži, optuživanje i licemjerstvo koje dolazi iz oporbenih redova SDP-a".

Karmela Caparin drži istupe SDP-a uvredljivima, apostrofirajući posebno istupe SDP-ove zastupnice Ingrid Antičević Marinović.

"Kolegice misle da mi i ovaj narod bolujemo od amnezije, no varaju se jer dobro znamo što su oni radili kad su bili na vlasti", rekla je Caparin podsjetivši na smanjivanje otpremnina, smanjivanje otkaznih rokova i plaća u službama u državnim ustanovama.

I Katarina Fuček drži da Ingrid Antičević-Marinović "nije važno što će reći ni kako će zvučati, važno joj je da ima mikrofon i da je u javnosti.

Poručila je da se "SDP ne mora slagati s HDZ-om i podržavati premijerku, ne mora ni jedan rezultat priznati, ali ono što se očekuje od ozbiljne političke stranke je da gradi i prizna pravnu državu i institucije koje ju čine". (hina/metro-portal)

02.08.2010. 15:03:30
http://metro-portal.hr/zene-hdz-a-osudjuju-sdp-ovke-zbog-kritika-izjednacavanja-mirovina/45545/