Metro-portal.hr

objavljeno 06.10.2010. 19:34:00
DRUGO ČITANJE

Žene će u starosnu mirovinu sa 65 godina tek od 2030.

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju se uređuje i umanjenje mirovine za one koji odlaze u prijevremenu mirovinu, a uz godine života u obzir bi se pritom uzimao i mirovinski staž

Žene će u starosnu mirovinu s 65 godina tek od 2030.
Žene će u starosnu mirovinu s 65 godina tek od 2030. (Shutterstock)

Prijelazno razdoblje za izjednačavanje dobi žena i muškaraca za starosnu mirovinu bit će 20 godina, pa će žene u starosnu mirovinu s navršenih 65 godina od 2030. godine, predviđeno je izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koje je Vlada s današnje sjednice uputila Hrvatskome saboru.

Taj je zakonski prijedlog upućen u drugo čitanje, a u njega su ugrađene izmjene koje su na tragu i prijedloga socijalnih partnera i udruga umirovljenika, kazala je premijerka Jadranka Kosor. Izmjenama se uređuje i umanjenje mirovine za one koji odlaze u prijevremenu mirovinu, a uz godine života u obzir bi se pritom uzimao i mirovinski staž. Tako bi umanjenje mirovine bilo u rasponu od 0,34 posto do 0,15 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, a ukupno bi bilo najviše od 9 do 20,4 posto.

>> Nove Vladine mjere za pokrivanje minusa u Mirovinskom fondu

Onima s 36 godina staža tako bi se polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine smanjivao za svaki kalendarski mjesec prije navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu za 0,34 posto po mjesecu. Taj bi se faktor smanjivao ovisno o godinama staža, a najmanji od 0,15 posto imali bi oni s 40 i više godina staža. Mijenja se i faktor za povećanje starosne mirovine po ispunjenju uvjeta za odlazak u starosnu mirovinu i on će iznositi 0,15 posto po mjesecu kasnijeg ostvarivanja mirovine (ukupno najviše do 9 posto za pet godina), a ne kao što je do sada bilo predloženo 0,34 posto po mjesecu.

Umanjenje mirovine bi, prema predloženim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, bilo u rasponu od 0,34 posto do 0,15 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, a ukupno bi bilo najviše od 9 do 20,4 posto.

Vlada je danas u Sabor uputila i izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, a ministar gospodarstva Đuro Popijač objašnjava kako je novina u odnosu na prvo čitanje i propisivanje najnižeg iznosa naknade za nezaposlene koji bi iznosio 50 posto od visine minimalne plaće (umanjeno za doprinose za obvezna osiguranja). Tako bi najniža naknada u ovom trenutku iznosila 1.125 kuna, kazao je. Izmjenama se regulira postotak novčane nakanade za vrijeme nezaposlenosti - u prvih 90 dana od prijave na zavodu za zapošljavanje iznosila bi 70 posto prosjeka plaće u tromjesečnom razdoblju, a za preostalo vrijeme 35 posto.

Mijenjaju se i uvjeti za ostvarivanje prava na trajnu naknadu za dugotrajnu nezaposlenost. Do sada je uvjet za ostvarivanje naknade bio 35 godina staža, a izmjenama se predlaže 32 godine staža uz uvjet da toj osobi do starosne mirovine nedostaje pet godina. Po novome, pravo na trajnu naknadu prestalo bi stjecanjem uvjeta za starosnu mirovinu, a ne kao do sada uvjeta za prijevremenu mirovinu. Vlada je Saboru uputila i izmjene Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja kojima se predlaže produženje njegove primjene za još dvije godine, odnosno do kraja 2012. Uredbom je Vlada uredila i pitanje javnih intervencija i potpora privatnom skladištenju mlijeka i mliječnih proizvoda, a njome se uređuje intervencijski otkup viškova maslaca i obranog mlijeka u prahu ili potpora privatnim skladištima maslaca. (hina/metro-portal)

06.10.2010. 19:34:00
http://metro-portal.hr/zene-ce-u-starosnu-mirovinu-s-65-godina-tek-od-2030/49332/