Metro-portal.hr

objavljeno 31.08.2011. 16:29:00
KARIJERA

Žene će po prosječnoj plaći muškarce dostići tek za 98 godina

Iako žene u kasnim dvadesetima zarađuju više od svojih muških kolega, za potpunu ravnopravnost u svim dobnim skupinama trebat će nam još skoro cijelo stoljeće

Fotografija vijesti

Unatoč činjenici da se prosječne plaće žena u velikim kompanijama već desetljećima polako približavaju prosječnim zaradama njihovih muških kolega, ukoliko se stvari nastave odvijati ovim tempom, trebat će nam još 98 godina dok se ne izjednače, rezultat je istraživanja.

Studija provedena na više od 35.000 ljudi zaposlenih na visoko pozicioniranim radnim mjestima pokazala je kako muškarci prosječno zarađuju čak 10.546 funti (oko 90.000 kuna) više od svojih kolegica, iako mlade žene u dvadesetima zarađuju 600 funti više od svojih mladih muških kolega, što znači da mlada žena zaposlena na puno radno vrijeme prosječno zarađuje oko 2,1 posto više od muškarca u istoj dobnoj skupini.

Stručnjaci vjeruju kako je ovo direktna posljedica većeg postotka djevojaka koje završavaju fakultete, kao i toga da poslodavci smatraju kako su mlade žene u toj dobi ambicioznije i efikasnije od mladih muškaraca.

Nažalost, taj se trend drastično mijenja kako zaposlenici idu stariji, gdje još uvijek prevladava vrlo tradicionalan sustav razmišljanja, što za posljedicu ima veliku razliku u plaći u korist muškaraca.

Neki stručnjaci smatraju da je jedan od uzroka ovome i činjenica da žene, nakon što stupe u svoje tridesete godine, otupljuju oštricu poslovne agresivnosti, koju zamjenjuje majčinstvo i obitelj, dok muškarci ipak nemaju takve „zapreke" za poslovni uspjeh.

Problem s kojim se susreću mlade majke je dvojak: s jedne strane, ne mogu više raditi toliko puno kao prije, što im smanjuje prihode, a s druge strane troškovi za djecu sve su veći i veći, što dodatno opterećuje ionako smanjene prihode.

Nakon više desetljeća transformacije žena iz kućanica i odgajateljica, postoje naznake da će se obitelji u budućnosti vratiti nekadašnjem načinu vođenja obiteljskog i poslovnog života, gdje jedan roditelj zarađuje, a drugi organizira obitelj i djecu. Nadamo se samo da ovaj put to neće opet pasti isključivo na žene.

31.08.2011. 16:29:00
http://metro-portal.hr/zene-ce-po-prosjecnoj-placi-muskarce-dostici-tek-za-98-godina/62755/