Metro-portal.hr

objavljeno 29.04.2010. 13:30:00
ŠTETNE MASNOĆE

Prehrana žena u trudnoći utječe i na djecu i na unuke?

Hrana prepuna masnoća koju jedu trudnice može kod djece i njihove djece povećati rizik od dobivanja raka

(Shutterstock)

Loša prehrana tijekom trudnoće može kao posljedicu imati povećanje rizika od raka - ne isključivo za žene već za njihovu djecu pa čak i unuke. Sonia de Assis sa Sveučilišta Georgetown koja je vodila istraživanje na štakorima kaže da prehrana u kojoj dominiraju omega-6 masne kiseline može svoje negativne učinke prenijeti i na naredne generacije.

Prilikom testiranja obavljanih na štakorima istraživači su se trudili da njihova prehrana odgovora onoj tipičnoj američkoj; upravo zato vjeruju da dobiveni rezultati vrijede i za ljude. Istraživanje je predstavljeno na nedavno održanoj konferenciji Američkog udruženja za istraživanje raka u Washingtonu.

Dakle, jedna skupina trudnih ženki štakora dobivala je hranu prepunu omega-6 masnih kiselina dok je druga skupina ženki jela normalno. Kad su mladi došli na svijet, svi su se počeli hraniti normalno i zdravo - i majke i mladi i eventualni unuci. Štakori unuci ženki koje su hranjene nezdravo imali su i do 30 posto veće šanse da dobiju, na primjer,  rak dojke. Kad je samo jedna baka jela nezdravo, bilo s majčine ili očeve strane, rizik kod štakora unuka je također postojao i iznosio je 19 posto.

De Assisi je rekla za Live Science kako se ljudima preporuča najviše 25 do 30 posto unosa masnoća tijekom jela, ali da se danas uz svu brzu hranu i način života unosi puno više masnoća.

Ipak, to ne znači da masnoće uzrokuju rak. Omega-6 masne kiseline treba uravnotežiti s omega-3 masnim kiselinama. Odnos 'šestice' i 'trojke' trebao bi biti između 4:1 i 1:1. U američkoj prehrani taj je odnos između 16:1 i 20:1! U najnovijem istraživanju stručnjaci iznose teorije o tome da povećanje rizika od dobivanja raka leži u epigenetskim učincima omega-6 masnih kiselina. (Pojam epigenetski se odnosi na ideju kako se bez obzira na činjenicu da geni nisu izmijenjeni njihovo funkcioniranje može promijeniti). Omega-6 masne kiseline mogu indirektno isključiti gene koji usporavaju staničnu apoptozu odnosno normalo odumiranje stanica. Stanice tada mogu naglo početi rasti i umnožavati se zbog čega dolazi do tumora. Očito postoji neki način na koji kiseline djeluju, odnosno provlače se preko spermija i jajašca i prenose negativne učinke na naredne generacije.

Brojna istraživanja tijekom proteklih desetljeća povezivala su prehranu s pojavom raznih bolesti. U novije vrijeme sve su jasniji i mehanizmi koji stoje iza tih poveznica. Na primjer, namirnice poput brokule, češnjaka, radiča, luka, itd., sprječavaju procese koji vode do degenerativnih bolesti, na primjer raka, srčanih problema, moždanog udara pa i starenja. Međutim, potrebna su još detaljnija istraživanja da bi se dokazalo da ono što jedete i kako ono što jedete izravno ili neizravno utječe na vaše potomstvo.

29.04.2010. 13:30:00
http://metro-portal.hr/zena-prehrana-utjecaj-na-djecu-i-unuke/38937/