Metro-portal.hr

objavljeno 05.02.2008. 04:20:18

Žena ili Afroamerikanac - američki predsjednik?

Predizbori će utrti put u Bijelu kuću izbavitelju od recesije

Tko će od američkih predsjedničkih kandidata tamošnjim biračima smanjiti muke po pitanju minusa na tekućim računima i poteškoće s otplatom kredita?
Tko će od američkih predsjedničkih kandidata tamošnjim biračima smanjiti muke po pitanju minusa na tekućim računima i poteškoće s otplatom kredita?

Dragi prijatelji, Metro Express u suradnji s uglednim CNN-om donosi vam obilje informacija o ‘super utorku’ koji će jednom od kandidata Demokratske ili Republikanske stranke, na kraju krajeva, utrti put prema vratima Bijele kuće.

Danas na predizbore u Americi izlazi najveći broj birača ikad zabilježen u povijesti te demokracije. Američki mediji bombardiraju čitatelje naslovima ‘Hoće li Hillary uspjeti?’, ‘Je li Amerika spremna za predsjednika crnca?’ Zanimanje je veliko, a do samih izbora ima još deset mjeseci. Ipak, ključno pitanje koje zanima američke birače je ono iz područja ekonomije. Birači traže odgovor na osnovno životno pitanje - kada će im život biti jeftiniji, odnosno traže kandidata ima na to najuvjerljiviji odgovor, njemu će na kraju dati šansu da riječi pretvori u djela.

Muke po minusima na tekućim računima, poteškoće s otplatom kredita, mogući gubitak stalnog zaposlenja i sl. nisu samo ovdašnje, hrvatske, muku sličnu muče i Ameri, a pitanje novčanika tamo je najvažnije.

DEMOKRATIČNOSTAmerički izborni sustav, tvrde analitičari, jedan je od najdemokratičnijih u svijetu. Tamošnja izborna procedura je iscrpna, a kada američki birač da nekome svoj glas zna točno zašto to čini.

S druge strane - a to je raritet za američku demokraciju - ovi izbori mogu u Bijelu kuću prvi put u povijesti SAD-a dovesti crnačkog predsjednika Baracka Obamu ili pak ženu, milostivu Hillary Clinton, ili možda mormona Mitta Romneya.

Po svemu sudeći i američka demokracija ima još elemenata za sazrijevanje i prostora za presedane. O tome i o nizu drugih zanimljivosti američkih predizbora možete već danas čitati u našoj novoj rubrici ‘Metro duplerica’ iz pera naših novinara i urednika te  uglednih CNN-ovih autora. 

Piše: Zvonimir Krstulović
05.02.2008. 04:20:18
http://metro-portal.hr/zena-ili-afroamerikanac-americki-predsjednik/2328/