Metro-portal.hr

objavljeno 02.09.2011. 09:11:50
LJUDSKA GLUPOST

Zemljina orbita puna smeća

Trenutno u orbiti ima 22 tisuće krhotina starih satelita i generatora koji su dovoljno veliki da se mogu pratiti

Sateliti su u stalnoj opasnosti od sudara

Svaki ocean na Zemlji ima jedan golemi vrtlog smeća koji ugrožavaju plovidbu i život u moru. No, čovjek je u zadnjih tridesetak godina otišao i korak dalje, napraviviši golemu količinu smeća u Zemljinoj orbiti.

Kako piše u izvješću Nacionalnog istraživačkog vijeća SAD, trenutno u orbiti ima 22 tisuće krhotina starih satelita i generatora koji su dovoljno veliki da se mogu pratiti, no manjih komadića opasnih za nove letove ima na milijune.

Primjerice, pred četiri godine Kina je testirala antisatelitsko oružje razvalivši jedan svoj stari satelit na 150 tisuća komadića promjera preko 1 cm. Uz to, stara krama koja kruži oko Zemlje stalno se sudara i radi još veću količinu smeća.

Istraživanje poziva na donošenje međunarodnih ugovora i propisa koji bi ograničili količinu smeća u svemiru, a ujedno i pokušali riješiti problem ogromnim kišobranima ili magnetskim mrežama koje bi privukle smeće.

Izvještaj američkog Nacionalnog istraživačkog vijeća sugeriše da otpad i krhotine mogu izazvati kobne propuste kod svemirskih brodova ili uništiti vrijedne satelite. Njime se poziva da se međunarodnim propisima ograniči taj otpad, te da se podstaknu istraživanja i moguće pokretanje velike magnetske mreže ili divovskih kišobrana.

Trenutna situacija u orbiti je prilično nezgodna za aktivne satelite, jer su u stalnoj opasnosti od udara i havarije.

02.09.2011. 09:11:50
http://metro-portal.hr/zemljina-orbita-puna-smeca/62807/