Metro-portal.hr

objavljeno 30.12.2009. 18:32:23
ARMAGEDON?

Zemlji prijeti veliki asteroid, a Rusija će ju spasiti

Zemlja bi mogla biti u opasnosti od velikog asteroida, a jedino rješenje jest svemirski brod koji bi ga skrenuo s putanje, tvrdi direktor Ruske svemirske agencije

Zemlji prijeti veliki asteroid
Zemlji prijeti veliki asteroid (Deviant Art)

Anatoly Perminov kaže da će svemirska agencija uskoro održati sastanak kako bi se dogovorila misija na asteriod Apophis, kojim bi ga se skrenulo s putanje i spriječio eventalni kraj svijeta. Izjavio je novinarima kako će pozvati Nasu, Europsku svemirsku agenciju, Kinesku svemirsku agenciju i ostale da se pridruže projektu.

Nakon otkrića Apophisa, znanstvenici iz NASA-e, sveučilišta u Pizi iz Italije te sveučilišta iz Valladolida iz Španjolske su došli do zaključka da će sljedeći bliski susret tog asteroida i Zemlje biti 13. travnja 2029. Tog datuma će postati tako blještav da će njegova magnituda postati 3.3 te će biti vidljiv golim okom sa kontinenata Europe, Afrike i Azije.

Prvotna vjerojatnost udara asteroida na Zemlju je procijenjena na 2.7 % (1 naprema 37) što je prouzročilo da se podigne na razinu 4 od 10 na ljestvici Torinove opasnosti od udara. To su najveće vrijednosti koje je ijedan objekt ikada dobio na toj ljestvici.

U slučaju udara,oslobodila bi se energija od 1480 megatona TNT-a (atomska bomba na Hirošimu je oslobodila energiju od 0,015 megatona). Tek nakon približavanja asteroida Zemlji na 30000 km 13. travnja 2029., znati će se hoće li se (zbog Zemljine gravitacije) promijeniti asteroidova putanja. Ako se to dogodi, sudar se predviđa 13. travnja 2036. godine s trenutnom vjerojatnošću 1:45000.

S vremenom su mjerenja i novi podaci postali precizniji te su otkrili da su šanse da se sudari sa Zemljom ipak male, i za 2029. i za 2036. godinu. 27. prosinca 2004. su astronomi izračunali da je prijetnja zapravo 0.004 % čime je spušten na razinu 0 na Torinovoj ljestvici. Stoga ovaj prijedlog Ruske svemirske agencije Nasi dolazi kao iznenađenje.

Unatoč tome, Perminov inzistira da je asteroid još uvijek potencijalna prijetnja. Smatra kako trenutni predviđanja nisu točna, te da bi asteroid doista mogao udariti 2032. ˝Život čovječanstva je ugrožen. Moramo uložiti financijska sredstva i izgraditi sustav koji će spriječiti koliziju, radije nego da sjedimo i čekao da se katastrofa dogodi, a stotine tisuća ljudi pogine.˝

Znanstvenici dugo raspravljaju o strategiji obrane od asteroida. Neki predlažu slanje sonde koja bi kružila oko stijene i postepeno promijenila njezinu putanju. Drugi pak predlažu slanje svemirskog broda koji bi se sudario s asteroidom te ga uništio, ili upotrebu nuklearnog oružja.

Perminov nije želio odati detalje o projektu, tvrdeći kako se još mora doraditi. No priznao je da misija neće zahtjevati nuklearno oružje. ˝Proračuni pokazuju da je moguće napraviti specijalni svemirski brod,  uz pomoć kojeg bi se izbjegla kolizija s Zemljom, bez da se asteroid uništi i bez upotrebe nukleranog oružja.˝

Boris Shustov, direktor Instituta za astronomiju pod Ruskom akademijom znanosti pozdravio je Perminov prijedlog kao signal vladama da prepoznaju prijetnju od asteroida. ˝Apophis je samo simboličan primjer, postoje mnogi drugi opasni objekti o kojima znamo vrlo malo˝, objasnio je.

30.12.2009. 18:32:23
http://metro-portal.hr/zemlji-prijeti-veliki-asteroid-a-rusija-ce-ju-spasiti/29667/