Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2011. 22:47:00
NO PASARAN

Zemlje srednje Europe protiv formiranja elitnog kluba unutar EU

Unatoč tomu što su priče o formiranju elitnog kluba zemalja unutar EU još uvijek isključivo u sferi spekulacija, brojne zemlje članice žestoko se protive takvoj podjeli

Fotografija vijesti

Bilo kakav pokušaj da se eurozona pretvori u svojevrsni „privatni" klub unutar EU mogao bi ozbiljno naljutiti zemlje članice iz srednje Europe u kojima još nije uvedena zajednička valuta, javlja Hina.

Tu mogućnost, koju su, po izvorima iz EU, u privatnim razgovorima spominjali njemački i francuski dužnosnici, odbijaju nove, siromašnije članice EU kojima je dosta toga da ih se stalno ostavlja po strani.

Visoki dužnosnik poljske vlade je na upit o njemačkim i francuskim razmišljanjima odgovorio poznatim sloganom španjolskih republikanaca iz doba Španjolskog građanskog rata (1936.-1939.) - "No Pasaran" (Neće proći).

"Odbijam čak i špekulirati o takozvanoj Europi dviju brzina", rekao je češki ministar financija Miroslav Kalousek.

Među deset zemalja koje nisu u eurozoni ima raznih profila - od onih koje se uskoro spremaju tražiti ulazak u eurozonu poput Latvije, preko ultraoprezne Češke do zemalja kojima je euro vječita opcija, ako je požele, poput Velike Britanije i Danske.

Kalousek je bio domaćin neformalne večere u Bruxellesu u ponedjeljak za nečlanice eurozone, dok su ministri financija eurozone imali odvojeni sastanak.

Tom je prilikom izrazio nezadovoljstvo što nečlanice nisu smjele barem sjediti za stolom za kojim su se donosile odluke koje imaju golemi utjecaj na nečlanice.

Predsjednik Estonije, koja je uvela euro, rekao je da se protivi ikakvim podjelama no da, ako do njih ipak dođe, želi da njegova zemlja bude u elitnom klubu.

Zamisao o maloj elitnoj eurozoni vrlo vjerojatno bi naišla na žestoki otpor ne samo zemalja srednje Europe nego i iz Austrije i Nizozemske, iako bi obje bile njezine moguće članice.

10.11.2011. 22:47:00
http://metro-portal.hr/zemlje-srednje-europe-protiv-formiranja-elitnog-kluba-unutar-eu/65352/