Metro-portal.hr

objavljeno 13.06.2011. 20:14:00
NOVA KARTA

Zemlja se pretvara u planet Facebook

Najnovija verzija Karte društvenih mreža pokazuje da se Facebook nemilosrdno širi planetom

Karta društvenih mreža
Karta društvenih mreža (MWN)

Karta društvenih mreža iz lipnja 2011. dokazuje ono što smo već znali - Facebook je daleko najpopularnija društvena mreža na svijetu. Puno zanimljivija je usporedba između aktualne karte i one iz 2009. koju je također izradio talijanski stručnjak Vincenzo Cosenza, a koja pokazuje koliko je Facebookovo carstvo poraslo u samo dvije godine.

"Facebook je sve veći jer ljudima  daje snagu dijeljenja i jer svijet čini otvorenijim i bolje povezanim mjestom", objašnjava Cosenza. Međutim, Facebook još uvijek ima niz velikih izazova - Kinu, Japan i Rusiju. "Navedene zemlje imaju vlastite društvene mreže i Facebook u njima nije dobrodošao", dodaje Cosenza. Izračun se temelji na podacima Alexe i Google Trendsa.

Karta obuhvaća 134 zemlje, a Facebook je društvena mreža broj jedan u čak 119 zemalja. Od prosinca prošle godine do danas, Zuckerberg je uspio pokoriti tvrde orahe poput Sirije i Irana. Broj novih korisnika usporava u SAD-u i Kanadi, dok najviše raste u Brazilu, Meksiku, Tajlandu i Indiji.

Facebook ima oko 700 milijuna korisnika diljem svijeta, od čega 205 milijuna u Europi. Pogledajte napredak Facebooka (označen plavom bojom) u protekle dvije godine:

Karta društvenih mreža

Piše: Xiaoliang Huang, Metro World News in London
13.06.2011. 20:14:00
http://metro-portal.hr/zemlja-se-pretvara-u-planet-facebook/60096/